Infofinanciar > Info > S-a deschis oficial fabrica de la Podari, județul Dolj! Din ce va fi făcut combustibilul bio și care e valoarea investițiilor
Info

S-a deschis oficial fabrica de la Podari, județul Dolj! Din ce va fi făcut combustibilul bio și care e valoarea investițiilor

paie - sursa foto - cvlpress.ro
Sursa foto - cvlpress.ro

Compania elvețiană Clariant a anunțat ieri, pe Facebook, deschiderea unei fabrici de biotanol celulozic la Podari, din județul Dolj.

Președintele Consiliului de Administrație al Clariant a spus că, din momentul în care au fost începute construcțiile, s-a confruntat cu mai multe probleme. Cele mai dificile au fost, fără îndoială, pandemia și războiul dintre Rusia și Ucraina. Totuși, au reușit să finalizeze întreg proiectul. Acesta și-a adresat recunoștința față de întreaga echipă, în timpul ceremoniei de inaugurare a fabricii, pentru tot efortul care s-a depus.

Cât combustibil va fi produs

Reprezentații companiei au precizat faptul că există contracte cu 300 de fermieri din zona Olteniei, care vor furniza paiele din care se face biotanolul. Conform anunțului postat de Clariant pe Facebook, această fabrică de utlimă generație o să proceseze aproximativ 250.000 de tone de paie, fiind produse astfel 50.000 de tone de etanol celulozic pe parcursul unui an.

Această investiție făcută în fabrica din Podari a companiei din Elveția se ridică la suma de 140 de milioane de euro. Din totalul acesta, 100 de milioane de euro provin din sursele companiei, iar restul de 40 de milioane sunt bani europeni. Procesul de construcție a fost demarat efectiv în anul 2019, muncind 800 de oameni. Întinderea fabricii este de aproximativ 10 hectare și urmează să fie deservită de un număr de 100 de angajați.

Etalonul celulozic are un rol cheie în procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul transporturilor. Chiar și la acest moment, în Uniunea Europeană, carburanții auto care sunt achiziționați din benzinării au , în mod obligatoriu, o cotă de bioetanol sau biodiesel, iar acest procent va cunoaște creșteri.

Compania Petrom, cea mai mare firmă petrolieră din România, plănuiește să construiască o fabrică de producere a biocombustibilului de a doua generație. Ca materie primă, se vor folosi tot paiele care rezultă din agricultură, iar conform primelor informații, aceasta se va ridica în Prahova.

Potrivit site-ului Ziarul Financiar, country manager-ul de la Clariant România, Dragoș Gavriluță, pe la mijlocul lunii mai, a explicat mai clar întregul proces: „Facem un biocombusitibil care se numește etanol celulozic și îl facem din paie, ceea ce astăzi este un reziduu agricol. Este o investiție de peste 100 de milioane de euro, beneficiază și de finanțare europeană. Din câte știu, este cea mai mare investiție de tip green field din sud-vestul României care va fi operațională în acest an. Vom folosi în jur de 250.000 de tone de paie, colectate de la fermieri pentru a produce 50.000 de tone de biocombustibil avansat. Aceste paie se recoltează din pe o suprafață de până la 100 de km în jurul localității Podari, în jur de 100.000 de hectare.”.

Combustitbilul care se obține din paie se combină, ulteriror cu benzină în diferite proporții, de la 15% la 20%. Un avantaj al acestui tip de combustibil îl reprezintă faptul că acesta poate fi folosit la 90% dintre mașinile care există deja. De asemenea, în loc ca mașina să polueze 100%, aceasta va polua cu 10%, procent despre care Dragos Gavriluță spune că o să crească.