Infofinanciar > Lumea la zi > Salariul minim va crește cu 34% de la 1 iulie. Inflația rămâne la cote maxime
Lumea la zi

Salariul minim va crește cu 34% de la 1 iulie. Inflația rămâne la cote maxime

romanialibera.ro
sursa foto romanialibera.ro

Turcia a anunțat că va majora salariul minim lunar cu încă 34% începând cu 1 iulie, marcând a doua majorare din acest an, într-un efort de a proteja gospodăriile de inflația care pare să nu mai încetinească prea curând.  Salariul minim net lunar va crește la 11.402 TL (aproape 483 de dolari), a declarat ministrul Muncii și Securității Sociale, Vedat Ișıkhan, într-o alocuțiune televizată din capitala Ankara.

„Comisia de evaluare a salariului minim și-a încheiat activitatea cu un acord între lucrători și angajatori”, a declarat Ișıkhan. El a adăugat că scutirile de taxe pentru angajatori vor continua. Majorarea va contribui la creșterea puterii de cumpărare în rândul lucrătorilor, dintre care peste o treime câștigă salariul minim.

Majorarea salariului minim

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, care a câștigat realegerea la sfârșitul lunii trecute pentru a-și prelungi domnia într-un al treilea deceniu, a promis că guvernul său nu va permite ca muncitorii „să fie striviți sub” inflația ridicată. „În numele națiunii mele, aș dori să le mulțumesc tuturor părților interesate, în special părții angajaților și angajatorilor, care au contribuit la stabilirea salariului minim în cadrul culturii consensuale”, a scris Erdoğan pe Twitter după anunț. Inflația a atins un vârf de 24 de ani de 85,5% în octombrie, ceea ce a determinat Ankara să majoreze salariul minim cu 100% în cursul anului trecut. Țara a majorat ultima dată salariul cu 54,5% în ianuarie, până la 8.500 TL.

De atunci, inflația anuală s-a atenuat și a scăzut la 39,6% în luna mai a acestui an, datorită unei măsuri guvernamentale care prevedea furnizarea gratuită de gaze naturale, compensând creșterile de prețuri la alte bunuri. Prețurile au crescut pe fondul unei deprecieri a lirei turcești, care a survenit după ce țara a optat pentru o campanie de relaxare, în urma căreia banca centrală a redus dobânda de politică monetară de referință la 8,5% în prezent, de la 19% în 2021. Lira a scăzut cu aproximativ 21% față de dolarul american până acum în acest an. Ea scăzuse cu 44% în 2021 și cu 30% în 2022. Un critic al costurilor ridicate ale împrumuturilor, Erdoğan a susținut în ultimii doi ani un „nou model economic” care acordă prioritate ratelor foarte scăzute ale dobânzilor. Modelul urmărea atingerea stabilității prețurilor prin reducerea costurilor de împrumut, stimularea exporturilor și transformarea deficitelor cronice de cont curent în excedente.

Cu toate acestea, președintele a semnalat că Turciei va reveni la creșterea ratelor dobânzilor pentru a combate inflația, revizuind politicile axate pe stimulente monetare. Erdoğan și-a remaniat echipa economică după realegerea de luna trecută, aducându-l pe Mehmet Șimșek, un veteran respectat al politicilor, ca ministru al Trezoreriei și Finanțelor, și pe Hafize Gaye Erkan, un fost bancher de pe Wall Street, ca guvernator al băncii centrale. În comentariile sale de săptămâna trecută, Erdoğan și-a exprimat sprijinul pentru acest duo și a declarat că Șimșek va lua măsuri rapide în coordonare cu banca centrală. Cu toate acestea, el a subliniat că a fost o greșeală să sugereze că și-a schimbat propria poziție în ceea ce privește ratele dobânzilor.

Ratele dobânzilor

În primele sale remarci după preluarea mandatului, șeful de la finanțe a declarat că Türkiye nu are altă opțiune decât să se întoarcă la „terenul rațional” în ceea ce privește politicile economice. Banca centrală, condusă de Erkan, va avea joi ședința de stabilire a politicilor, iar analiștii de la principalele bănci de investiții se așteaptă ca aceasta să înceapă să majoreze rata de o săptămână. Partenerul influent al lui Erdoğan din coaliția de guvernare, Devlet Bahçeli, președintele Partidului Mișcarea Naționalistă (MHP), a făcut ecoul remarcilor președintelui și a declarat că opinia lor cu privire la ratele dobânzilor rămâne aceeași, dar că guvernul trebuie să ia măsuri economice „dureroase” care să includă înăsprirea monetară.

„Punctul de vedere al MHP cu privire la ratele dobânzilor este clar: nu s-a schimbat. În teorie și în practică, o creștere a ratelor dobânzilor este o alegere politică care descurajează investițiile, împiedică producția și face ca nevoia de credite să fie mai scumpă. Cu toate acestea, există măsuri pe termen scurt și uneori dureroase care trebuie luate pentru ca Turciei să atingă stabilitatea economică și a devenit inevitabil să suportăm povara actuală.”, a declarat Bahçeli în fața membrilor partidului său din Parlament, marți, conform Daily Sabah .