Infofinanciar > Info > Majorarea salariului minim în 2024. Cum au crescut veniturile românilor în ultimii doi ani
Info

Majorarea salariului minim în 2024. Cum au crescut veniturile românilor în ultimii doi ani

Bani, câștig salarial, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Conform unui document provenit din Partidul Național Liberal (PNL) care detaliază măsurile fiscale implementate de guvernul condus de Ciucă, la data de 1 ianuarie 2022, imediat după câteva săptămâni de la preluarea funcției de guvernare, salariul minim a fost crescut cu 10,8% și a ajuns la suma de 2.550 lei. Ulterior, s-a adoptat o nouă măsură de creștere a salariului minim.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, guvernul condus de Nicolae Ciucă a implementat o majorare a salariului minim la 3.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6% în comparație cu anul precedent. În același timp, guvernul a decis să mărească salariile în întregul sistem bugetar cu 10%.

Măsura a fost așteptată cu nerăbdare de către cetățenii români, întrucât veniturile bugetarilor au fost înghețate timp de mai mulți ani. Cu toate acestea, este important de menționat că salariile demnitarilor nu au fost majorate în acel moment.

În aceeași perioadă, guvernul condus de Ciucă a luat decizia de a majora salariul mediu net cu 15%, ajungând la suma de 4.254 lei în ianuarie 2023. Această creștere a salariului mediu a fost rezultatul eforturilor depuse în direcția sporirii investițiilor publice, atragerii de fonduri europene și, în special, atragerii de investiții străine în țară. Măsurile au avut un impact pozitiv asupra pieței muncii, generând mai multe locuri de muncă și, implicit, salarii mai mari pentru angajați.

Potențială majrare a salariului minim pe economie

Conform documentului din PNL, se discută în interiorul partidului despre o potențială creștere a salariului minim brut pe economie în anul 2024. Potrivit documentului în discuție, se ia în considerare eliminarea contribuțiilor sociale de sănătate pentru persoanele care dețin un al doilea loc de muncă și pentru cei care primesc salarii ca persoană fizică autorizată. De asemenea, se analizează o posibilă scădere graduală a contribuțiilor de asigurări sociale, ceea ce ar putea duce la o creștere a salariilor.

Un alt aspect discutat în document se referă la impozitarea contractelor de muncă part-time în funcție de numărul de ore lucrate. Această abordare are scopul de a evita problema supraimpozitării, o preocupare care a persistat în rândul populației pentru o perioadă îndelungată. Aceste măsuri trebuie să fie discutate și convenite în cadrul Coaliției pentru a fi implementate, potrivit RomâniaTV.

Comisia Europeană este pozitivă că salariile se vor majora

Conform Comisiei Europene, estimările privind creșterea PIB-ului României în acest an și anul viitor au fost revizuite într-o direcție pozitivă. Proiecția privind inflația pentru anul 2023 a fost menținută conform previziunilor economice de primăvară. Potrivit Executivului european, se estimează că economia românească va înregistra o creștere de 3,2% în 2023 și de 3,5% în 2024. Totuși, Comisia a avertizat că întârzierile în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR) ar putea reduce investițiile.

La sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană estimase o creștere a PIB-ului României de 2,5% în 2023 și de 3% în 2024. În ceea ce privește inflația, estimările actuale indică un nivel de 9,7% în 2023 și de 4,6% în 2024. Aceste cifre sunt revizuite față de previziunile anterioare ale Comisiei Europene, care prognoza o inflație de 9,7% pentru anul curent și de 5,5% pentru anul următor, scrie DC News.