Infofinanciar > Info > Salariul minim european ajunge și în România! Când vom putea beneficia de bani
Info

Salariul minim european ajunge și în România! Când vom putea beneficia de bani

Salariu minim sursa foto Capital
Credit imagine: Capital

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut a crescut la 3.000 de lei. Anterior, suma minimă pe care o primeau românii înainte de taxe era de 2.550 lei. Acest lucru înseamnă însă că angajații care au contract pe minimum vor primi doar 1.898 lei în mână.

În curând, va intra în vigoare salariul minim european. În prezent, România este pe antepenultimul loc din UE când vine vorba de remunerația minimă. Doar Ungaria și Bulgaria își compensează salariații cu mai puțin. Nu trebuie să uităm că spre exemplu, un muncitor luxemburghez va primi cel puțin 2.400 de euro, însemnând 11.800 de lei.

Când vom avea salarii minime europene?

Directiva europeană, Venitul Minim European Adecvat, va fi pusă în aplicare și de România. Acest lucru se va întâmpla începând cu anul 2024. În prezent, statul român este unul dintre puținii membri UE care nu a adoptat această măsură. Din cele 27 de țări care aparțin de Uniunea Europeană, 22 au făcut deja acest pas.

Inițiativa are drept principal scop protejarea categoriilor vulnerabile de muncitori, care se văd adesea în imposibilitatea de a-și asigura un trai de subzistență.

Cum se aplică directiva UE

Bazele acestei inițiative au fost puse încă din 2017, când a fost pentru prima dată adusă în discuție protecția socială a muncitorilor vulnerabili. Până la sfârșitul anului viitor, toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să adopte un venit minim adecvat. Asta înseamnă că el trebuie să reprezinte cel puțin 60% din câștigul brut mediu din țara care îl adoptă.

Altfel spus, valoarea remunerației minime nu este uniformă în statele UE. Ea este adaptată realității din fiecare stat, ținând cont de puterea de cumpărare, condițiile socio-economice și indicatorii macroeconomici.

Traiul în România, decent sau nu?

În prezent, salariul mediu brut din România este de 6.430 lei. După aplicarea taxelor și impozitelor, un angajat compensat mediu va primi aproximativ 3.940 lei în mână. Prin contrast, un angajat pe valoarea minimă are 3.000 de lei brut, adică 1.898 lei după taxe.

Coșul minim de cumpărături pentru un român este de 2.708 lei, conform Avocatului Poporului. Așadar, adoptarea directivei europene va însemna ca cel puțin valoarea acestui coș să fie acoperită.

Față de minimul pe economie actual, salariile ar trebui să crească cu cel puțin 800 de lei pentru a asigura un trai de subzistență muncitorilor din categorii vulnerabile. Nu trebuie să uităm nici faptul că un astfel de coș de cumpărături are în vedere un adult singur. Situația devine mult mai dificilă pentru familii, în special în cazul în care acestea sunt monoparentale.

O analiză întreprinsă de romaniatv.net conchide faptul că aplicarea directivei europene va fi în orice caz benefică românilor care primesc salariul minim pe economie.