Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei energetice. Rusia reduce exporturile de energie spre Europa cu 80%. UE importă gaz din Azerbaidjan prin Italia
Lumea la zi

Revista presei energetice. Rusia reduce exporturile de energie spre Europa cu 80%. UE importă gaz din Azerbaidjan prin Italia

sursă foto: eurofer.eu; revista presei energetice
FOTO: eurofer.eu

Viitorul sună bine pentru Uniunea Europeană, cel puțin din perspectiva aprovizionării energiei. Blocul comunitar european nu mai poate fi șantajat de Federația Rusă. UE nu mai depinde de petrolul și gazele rusești. Anunțul a fost făcut duminică de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șefa Executivului european a fost invitata de onoare a Guvernului german, unde într-o declarație de presă a precizat că necesarul de gaz al Uniunii Europene este asigurat de Statele Unite și de Norvegia.

”UE nu mai este dependentă de petrolul și gazele rusești”

„Dependența Europei de livrările de petrol și gaze rusești aparține acum trecutului”, a declarat ea într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz. „Rusia a redus exporturile de gaze către Europa cu 80% în decurs de opt luni.

Am reușit să compensăm acest lucru datorită unor eforturi laborioase. Bineînțeles, prietenii noștri buni, cum ar fi Statele Unite și Norvegia, ne-au ajutat și ne-au sprijinit prin livrări de gaz lichefiat și prin conducte.

Sursă foto: europarl.europa.eu; Ursula von der Leyen în Parlamentul European

Sursă foto: europarl.europa.eu; Ursula von der Leyen în Parlamentul European

” Potrivit președintelui Comisiei Europene, Moscova ar fi căutat să rupă unitatea Uniunii Europene prin tăierea livrărilor de surse de energie. „Dar s-a întâmplat un lucru opus”, a subliniat președeintele Executivului european, Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene a participat duminică, în calitate de invitată de onoare, la o reuniune a guvernului german, informează en.trend.az.

SSES și Avenir LNG au livrat combustibil containerului alimentat cu GNL al ZIM în portul Yangshan

La 2 martie 2023, Shanghai SIPG Energy Service Co.,Ltd. (SSES), o filială a Shanghai International Port Group (SIPG) & Avenir LNG Limited (Avenir LNG), a livrat cu succes buncărul de GNL condiționat către primul port container alimentat cu GNL al ZIM Integrated Shipping Services Ltd. (ZIM).

sursă foto: avenirlng.com; SSE & Avenir au livrat cu succes GNL primului container alimentat cu GNL

sursă foto: avenirlng.com; SSES & Avenir au livrat cu succes GNL primului container alimentat cu GNL

 

Operațiunea a fost efectuată de nava de buncăre de 20.000 cbm a SSES, HAI GANG WEI LAI, care a livrat GNL către containerul de 15.000 TEU, ZIM SAMMY OFER, în timp ce efectua simultan o operațiune de încărcare (SIMOPS) în portul Yangshan. Operațiunea de îmbuteliere a fost finalizată în condiții de siguranță și eficiență, cu sprijinul Biroului Maritim din Shanghai și al autorităților vamale și de inspecție la frontieră.

Acest lucru marchează o etapă importantă pentru parteneriatul dintre SSES și Avenir LNG în promovarea decarbonizării și a soluțiilor de tranziție la energie curată în industria navală și logistică.

Despre Avenir LNG Limited: Avenir LNG furnizează GNL la scară mică pentru industria off-grid, producția de energie și transportul maritim. Avenir LNG a devenit rapid unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de GNL la scară mică, cu o flotă de nave de GNL la scară mică și active terminale și lucrând cu parteneri locali pentru a debloca noi piețe pentru gazele naturale, informează en.trend.az.

TAP studiază posibilitatea de a instala motoare electrice alimentate cu energie regenerabilă

Trans Adriatic Pipeline (TAP) are în vedere instalarea motoare electrice alimentate cu energie regenerabilă, a declarat Luca Schieppati, directorul general al TAP, într-un interviu pentru Trend.

sursă foto tap-ag.com; Conducte la stația de comprimare

sursă foto tap-ag.com; Conducte la stația de comprimare

„La TAP rămânem pe deplin angajați să ne asigurăm că tranziția energetică, în special în Europa de Sud-Est, se desfășoară într-un mod durabil. Extinderea TAP reprezintă o oportunitate de a implementa o serie de soluții menite să reducă amprenta de carbon, să diminueze emisiile fugitive și să transporte gaze verzi (hidrogen și biometan) în viitor.

Din acest motiv, se studiază posibilitatea de a conecta stațiile de comprimare la rețele de foarte înaltă tensiune, precum și de a instala motoare electrice alimentate din surse regenerabile în locul turbinelor cu gaz. Iar compatibilitatea conductelor TAP cu transportul hidrogenului în proporție de 100% este, de asemenea, testată în laboratoare specializate”, a explicat Luca Schiepatii, directorul general Trans Adriatic Pipeline.

Schieppati a precizat că TAP este, de asemenea, participant la proiectul industrial comun H2Pipe pentru dezvoltarea primului ghid din lume pentru transportul hidrogenului în conductele offshore existente și noi, de care va beneficia nu doar TAP, ci și alte interconectori transnaționali.

Conducta Trans Adriatic Pipeline, etapa europeană a Coridorului sudic de gaze, are o capacitate inițială de 10 miliarde de metri cubi, cu posibilitatea de a se dubla la 20 de miliarde de metri cubi, potrivit en.trend.az.

Construcția celei de-a doua linii a gazoductului principal „Beineu-Bozoi-Shymkent

Cea de-a doua linie va trece prin regiunile Mangistau, Aktobe, Kyzylorda și Turkestan. Această ramură va permite menținerea volumelor existente de livrări către China, precum și asigurarea deplină a aprovizionării cu gaze a regiunilor sudice ale Republicii Kazahstan, inclusiv a centralelor generatoare cu un mod de generare flexibil (inclusiv o centrală cu ciclu combinat cu o capacitate de 1.000 MW în regiunea Turkestan) și a altor întreprinderi industriale.

sursă foto: newsgrabb.com; al doilea tronson al gazoductului Beyneu-Bozoy-Shymkent

sursă foto: newsgrabb.com; al doilea tronson al gazoductului Beyneu-Bozoy-Shymkent

Se preconizează că gazoductul va fi pus în funcțiune la sfârșitul anului 2025. Principalul volum de gaz comercial va proveni de la centrala de gaze naturale Kashagan. Până în prezent, primul șir al gazoductului are o capacitate de 15 miliarde de metri cubi. m funcționează peste capacitatea sa cu 108%. Conducta principală BBSH 2 va urma același traseu ca și conducta principală BBSH 1, ceea ce îi va permite să profite de infrastructura gata pregătită, de procesele de producție și operaționale simplificate.

Inițiatorul JSC „NC „QazaqGaz” este operatorul național al țării în domeniul gazelor și al aprovizionării cu gaze naturale. Este o companie națională de gaze naturale integrată pe verticală, care operează de-a lungul întregului lanț, de la explorare și producție până la vânzarea de produse finale. Compania are mulți ani de experiență practică în implementarea unor proiecte similare.

O bază stabilă de resurse și un partener strategic este North Caspian Operating Company (NCOC), un consorțiu internațional format din 7 dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, care este operatorul câmpului Kashagan, cel mai bogat dintre cele mai mari 3 câmpuri de petrol și gaze din Kazahstan. Există acorduri pe termen lung privind furnizarea neîntreruptă de gaze din câmpul Kashagan (NCOC).

Creșterea consumului intern de gaze în Kazahstan va ajunge la 27,7 miliarde de metri cubi în 2025

Reglementarea tarifului pentru transport. În timpul implementării Proiectului, este prevăzut un tarif individual pentru transportul gazelor prin gazoduct, calculat în conformitate cu Ordinul Ministrului Economiei Naționale al Republicii Kazahstan „Cu privire la aprobarea regulilor de stabilire a tarifelor” și aprobat de către organismul autorizat, care asigură un randament al investiției.

Creșterea producției de gaze comerciale. Cea mai mare parte a gazelor naturale produse în țară este un produs secundar al producției de petrol, astfel încât volumul producției comerciale de gaze depinde direct de nivelul producției de petrol. Conform previziunilor Ministerului Energiei din Republica Kazahstan, producția de gaze comerciale din țară este planificată să crească la 42 de miliarde de metri cubi pe an până în 2030. Cei mai mari producători de gaze comerciale din Kazahstan: KPO, NCOC, TCO, Ozenmunaigas JSC, Kazakhoil LLP, JV Kazgermunai LLP.

sursă foto:katri.kg

sursă foto:katri.kg producția de gaze a Kazahstanului va crește în 2030 până la 42 de miliarde de metri cubi 

Creșterea consumului intern de gaze comerciale în Kazahstan, care, conform previziunilor Ministerului Energiei din Republica Kazahstan, va ajunge la 27,7 miliarde de metri cubi până în 2025. m, iar până în 2030 cifra va depăși 35 de miliarde de metri cubi. m, față de 18,6 miliarde de metri cubi. m în 2021. Creșterea consumului intern de gaze comerciale este facilitată de implementarea programului de gazificare a țării, dezvoltat de Ministerul Energiei al Republicii Kazahstan. În ultimii 5 ani, gazificarea populației a crescut de la 8,6 milioane la 11 milioane de persoane.

Cerere în creștere pentru gaz în China. Conform previziunilor EIU, consumul de gaze în China va crește în perioada 2022-2031. cu un CAGR de 4,5%, conform invest.gov.kz.

Azerbaidjanul intenționează să împrumute 7 miliarde de dolari pentru proiecte în domeniul GNL

Societatea pe acțiuni (SA) de tip închis Southern Gas Corridor (SGC) va împrumuta aproximativ 7 miliarde de dolari, a declarat jurnaliștilor președintele SOCAR, Rovnag Abdullayev. Acesta a explicat că mai multe bănci au fost implicate în proiect.

„SGC a împrumutat deja 1 miliard de dolari în detrimentul plasării de obligațiuni în euro. Până la sfârșitul anului plănuim să împrumutăm încă 1,5 miliarde de dolari. Am stabilit o cooperare cu Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB).  Vom împrumuta aproximativ 7 miliarde de dolari din credite ieftine și pe termen lung pentru acest proiect”, a adăugat Abdullayev.

Potrivit estimărilor lui Turan, angajamentele totale ale SGC se ridică la aproximativ 11 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2020. Până la începutul anului 2016 au fost cheltuite aproximativ 5 miliarde de dolari pentru proiectul Shah Deniz, 2, 1 miliard de dolari pentru construcția gazoductului Trans Anadolu (TANAP) și 600 de milioane de euro pentru proiectul gazoductului Trans Adriatic (TAP).

SGC a fost creat prin decretul președintelui azer nr. 287 din 25 februarie 2014. SGC a fost creată pentru a gestiona activele statului în proiectul Shah Deniz și în proiectele de infrastructură, cum ar fi extinderea SGC, TANAP și TAP. 51% din acțiunile SGC sunt deținute de stat (Ministerul Economiei) și 49% de SOCAR, a informat turan.az.

Aproape de sfârșitul iernii, stocurile de gaze din Europa au atins un nivel record sezonier

În condițiile în care Europa se apropie rapid de finalul sezonului de încălzire de iarnă, există o încredere tot mai mare că regiunea va avea un volum record de gaze încă în depozite, ceea ce pune  presiune pentru scădere prețurilor futures, relatează APA citând Reuters.

Stocurile din Uniunea Europeană și Marea Britanie se ridicau la 1 martie la un record sezonier de 685 terawați-oră (TWh), iar depozitele erau pline în proporție de aproape 61%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE).

sursă foto: euractiv.com; depozitele de gaz ale UE sunt pline în proporție de 55%

sursă foto: euractiv.com; depozitele de gaz ale UE sunt pline în proporție de 55%

Stocurile au fost cu +272 TWh (+66% sau +2,55 deviații standard) peste media decenală anterioară, comparativ cu un deficit de -87 TWh (-21% sau -0,82 deviații standard) la aceeași dată a anului trecut. Umplerea depozitelor se află la niveluri record și cu mult peste media sezonieră de 39% din ultimul deceniu („Aggregated gas storage inventory”, GIE, 3 martie).

Prețurile futures pe prima lună s-au prăbușit la doar 45 de euro (47,71 dolari) pe megawatt/oră, de la 189 de euro când a început sezonul de iarnă la 1 octombrie și de la un vârf de 339 de euro la sfârșitul lunii august 2022. Pe baza mișcărilor sezoniere anterioare, se preconizează că stocurile se vor epuiza până la un minim de 617 TWh înainte de încheierea retragerii de iarnă, cu un interval probabil de la un minim de 569 TWh la un maxim de 667 TWh.

La sfârșitul lunii martie depozitele de stocare ale UE vor fi pline în proporție de 55%

Epuizarea preconizată este cea mai mare înregistrată vreodată, depășind recordul anterior de 609 TWh la sfârșitul iernii 2019/20 și cu mult peste media pe zece ani de 345 TWh. Pe măsură ce se apropie sfârșitul iernii, există o încredere din ce în ce mai mare în această proiecție, intervalul de rezultate probabile scăzând la doar 98 TWh, de la 311 TWh la 1 ianuarie și 430 TWh la 1 octombrie.

Prin urmare, se așteaptă ca depozitele de stocare să fie pline în proporție de aproape 55% la 31 martie, față de doar 26% la aceeași dată în 2022. Consumul Europei a fost redus printr-o combinație de închideri industriale, campanii de informare a publicului pentru reducerea consumului de energie și o vreme mai blândă decât de obicei, la care se adaugă importuri rapide de GNL.

Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu preconizează că temperaturile vor fi ușor mai reci decât media în cele șapte zile dintre 6 și 13 martie, dar apoi mai calde până la sfârșitul lunii martie. Prețurile la termen sunt în scădere pentru a stopa surplusul în creștere prin încurajarea unui consum mai mare din partea industriei și a producătorilor de energie și prin redirecționarea petrolierelor de gaz natural lichefiat (GNL) către piețele alternative din Asia de Sud și de Est, potrivit apa.az.

Contoarele de gaz vor funcționa cu inteligență artificială în Azerbaidjan

Citirea contoarelor de gaz de tip mecanic se va face cu ajutorul inteligenței artificiale, relatează Azernews. Potrivit informațiilor primite de la Azerigas, în această direcție, noul proiect al companiei a început deja să fie implementat la Baku. Procesul se realizează prin fotografierea citirii contoarelor. De asemenea, compania a menționat că în Azerbaidjan au fost înregistrați în total 66.106 abonați noi în cursul anului trecut, conform azernews.az.

Prețul gazelor în Europa a scăzut de trei ori

Prețul gazului în Europa a scăzut de trei ori din cauza iernii, ajungând la aproximativ 515 dolari pe 1000 m³. Datele bursei ICE de la Londra dovedesc acest lucru. Unul dintre principalii factori care au stat la baza unei astfel de scăderi a fost iarna anormal de caldă și supra-umplerea instalațiilor de stocare a gazelor.

Dacă la 30 noiembrie, contractele futures pentru gaz se tranzacționau la aproximativ 1.550 de dolari, la 28 februarie, tranzacțiile s-au încheiat la 515 dolari, de trei ori mai puțin decât la începutul iernii. Cea mai semnificativă scădere a avut loc pe 28 februarie, când prețul gazelor a scăzut la 505 dolari de la sfârșitul lunii august 2021, informează radar.am.

Italia accelerează modernizarea infrastructurii de gaze pentru a stimula aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan

Italia accelerează construcția infrastructurii pentru tranzitul gazului din Azerbaidjan către țările din Europa Centrală, se arată într-un articol din ziarul italian Il Messaggero (Mesagerul), unul dintre cele mai vechi și mai citite din țară, relatează Trend. Potrivit articolului, Italia intenționează să elimine toate blocajele care împiedică furnizarea de gaze din partea de sud a țării către partea de nord.

Citând-o pe Vannia Gava, ministrul adjunct al Mediului și Securității Energetice din Italia, articolul notează că mărirea capacității gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) este una dintre principalele priorități ale guvernului și trebuie accelerată.

sursă foto: financialtimes.com

sursă foto: financialtimes.com; importurile de gaze ale Italiei din Azerbaidjan au totalizat 8,21 miliarde de metri cubi anul trecut

Astfel, Snam, unul dintre acționarii TAP, a încheiat procesul de consultare la 20 ianuarie. Prin urmare, infrastructura pentru volumele tot mai mari de livrări din Azerbaidjan și o serie de țări din Africa de Nord, datorită unei finanțări importante din partea UE, este planificată să fie modernizată până în 2026, și nu până în 2027, așa cum era prevăzut anterior.

Între timp, importurile de gaze ale Italiei din Azerbaidjan au totalizat 8,21 miliarde de metri cubi în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 34,3% de la an la an. Proiectat pentru potențialul de a furniza peste 20 de miliarde de metri cubi de gaze, astăzi, TAP, secțiunea europeană a Coridorului sudic de gaze (SGC), asigură deja securitatea energetică a Italiei, acoperind peste 10 la sută din cererea de gaze a țării, care este de aproximativ 10 miliarde de metri cubi, conform en.trend.az.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.