Infofinanciar > Info > Salariile cresc începând de astăzi! Care sunt angajații care se bucură de mărire și la ce sumă ajunge venitul minim
Info

Salariile cresc începând de astăzi! Care sunt angajații care se bucură de mărire și la ce sumă ajunge venitul minim

salarii - sursa foto - realitatea.net
Sursa foto - realitatea.net

1 iunie din acest an aduce o serie de modificări fiscale importante, mai ales în ceea ce privește salariul minim. De asemenea, această dată este marcată și de demararea procesului de virare a sumei de 250 de lei, drept sprijin pentru persoanele vulnerabile.

În industria alimentară și în agricultură, nivelul salariului minim brut va fi de 3.000 de lei, începând cu 1 iunie. În această sumă nu sunt incluse sporuri, indemnizații sau alte adaosuri de acest gen. Această măsură face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” și este asemănătoare cu ceea ce s-a aplicat în construcții.

Care va fi salariul minim net pentru angajații din aceste industrii

Un salariu minim brut în valoare de 3.000 de lei înseamnă faptul că angajații vor câștiga „în mână” suma de 2.362 de lei. Acest salariu este scutit de contribuțiile la impozit pe venit, sănătate și Pilonul II.

Potrivit Economedia, actul normativ prevede că : „până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”.

În același act, sunt specificate și: acordarea de facilități de tip fiscal pentru persoanele fizice care produc venituri din salarii și asimilate salariilor încheiate cu angajatori care prestează activități în industria alimentară și în agricultură.

Astfel, persoanele care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor din domeniile mai sus menționate pot să opteze pentru plata unei cote de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Această opțiune se va depune în scris, la angajator. Acesta o să rețină contribuția aferentă în conformitate cu prevederile legale.

Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară-Sindalimenta au tras un semnal de alarmă în privința proiectului de lege prin care salariul minim din agricultură și industria alimentară va crește. Mai precis, avertismentul se referă la faptul că această majorare din cele două domenii de muncă va exclude aproximativ 10.000 de angajați din sectoare precum: piscicultură și îmbutelierea apelor minerale, sucuri de legume și fructe și bere. Angajații din aceste sfere de activitate nu o să beneficieze de prevederile legislative.

În industria alimentară și în agricultură, nivelul minim de 3.000 de lei al salariului brut este un lucru așteptat de foarte mult timp. Vorbind despre domeniul agricol, acesta este unul dintre marii angajatori din România care este afectat de creșteri de prețuri, cu prețuri mici și cu angajați din ce în ce mai puțini pentru că tot mai mulți pleacă din țară pentru salarii mai mari. Astfel, cei 3.000 de lei înseamnă o speranță pentru această industrie.

Angajatorii pot fi scutiți de contribuții și impozite

De asemenea, angajatorii care cresc salariul minim cu 200 de lei de la data de 1 iunie o să fie scutiți de plata taxelor pentru această majorare. Acest lucru este temporar, pentru intervalul 1 iunie-31 decembrie 2022.

Altfel spus, de la data de 1 iunie, pentru suma de 2.550 de lei (rezultată din majorarea salariului de bază), se va ajunge, în urma majorării voluntare din partea angajatorului, la 2.750 de lei. Pentru această creștere nu se datorează contribuții sociale și impozit pe venit. De această măsură pot beneficia și persoanele care sunt angajate în intervalul 1 iunie – 31 decembrie 2022 și care au un salariu brut de 2.750 de lei.

Totuși, aceste lucruri nu se aplică pentru oamenii care sunt plătiți din fonduri publice.

Conform unui sondaj al Consiliului Național al IMM-urilor din România, aproximativ 47.5% dintre antreprenori au spus că, dacă vor putea, vor crește salariul minim al angajaților cu 200 de lei.