Infofinanciar > Info > Salarii mai mari cu 122 de lei pentru acești români! Sumele intră pe carduri începând cu 1 mai
Info

Salarii mai mari cu 122 de lei pentru acești români! Sumele intră pe carduri începând cu 1 mai

bani; Sursă foto: newsflash.ro
sursă foto: newsflash.ro

Angajații din sistemul de învățământ se confruntă în continuare cu probleme ce țin de drepturile salariale. Deși, în perioada următoare profesorii își vor primi diferențele pentru dirigenție pentru perioada 2018-2021. Dascălii își primesc remunerația lunară în conformitate cu grila de salarizare din anii trecuți, cu toate că statul a crescut veniturile lunare, acestea încă nu au fost implementate.

Profesorii ar trebui să încaseze la sfârșit de lună mai mult cu 122 de lei, deși, nu este o sumă mare se pare că este destul pentru a pune presiune pe bugetul ministerului. Prin urmare, cei 122 de lei vor fi livrați în mai multe tranșe.

Profesorii, bătaia de joc a statului

Profesorii consideră că această măsură nu face nimic altceva decât să-i umilească și cer ca lucrurile să fie rezolvate de îndată. Deși, cu pași de furnică, oficialii ministerului fac toate demersurile pentru a actualiza drepturile salariale la nivelul economic actual.

Nemulțumirile din sistemul de învățământ cresc de la an la an, tocmai de aceea foarte mulți profesori aleg să părăsească țara dezamăgiți salariilor mici și instabilitatea care planează asupra sistemului. Carențele sunt iterate de un fost cadru didactic care a ales să părăsească țara.

„Am decis să plec din învățământ acum câțiva ani și încă nu regret decizia făcută. Într-adevăr, era destul de lejer programul la școală, cu multe zile libere, însă salariul și faptul că an de an trebuia să îți cauți de muncă era teribil. Am aflat acum că trebuie să primesc ceva bani pentru anii trecuți că am fost diriginte. 122 de lei brut, vă dați seama, eu când am auzit am izbucnit în râs. Nici măcar nu-i primim pe toți odată. Este incredibil ce se întâmplă în țara asta”.

Exodul profesorilor pune presiune pe sistemul de învățământ

Exodul profesorilor afectează în mod direct sistemul de educație. numărul de elevi înscriși în unitățile de învățământ scade constant. Statisticile indică faptul că în județul Iași, în decursul a cinci ani populația elevilor a scăzut cu aproximativ 5% adică 6.000 de elevi. În perioada următoare va avea loc examenul de titularizare deși numărul unităților de învățământ nu poate oferi slujbe pentru cei toți care s-au înscris la concurs. În altă ordine de idei pus în fața unui deficit de 20 de miliarde de lei, Nicolae Ciucă a ținut să precizeze că:

„ Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm. Am vrut ca măsură de siguranţă să facem în aşa fel încât prin aceste măsuri fiscale pe care le vom aproba, cel mai probabil, săptămâna viitoare, să ne asigurăm că nu ieşim din ţinta de deficit.

Aş vrea să înţeleagă toată lumea că aici nu vorbim de măsuri de austeritate. Pentru că am văzut în ultimii ani că economia nu se dezvoltă şi nu funcţionează în parametri normali pe măsuri de austeritate, în schimb, pe măsuri de cumpătare, cred că se poate discuta, în aşa fel încât gestionarea banilor publici să se facă într-un mod cât mai eficient”, a explicat premierul României, Nicolae Ciucă citat de romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.