Infofinanciar > Info > Elevii pot rămâne fără alocație! Schimbări majore în educație
Info

Elevii pot rămâne fără alocație! Schimbări majore în educație

alocatie
sursa foto: antena3

Inspectoratele școlare vor raporta situația absențelor elevilor care iau alocație pentru susținerea familiei, conform unei noi ordonanțe de urgență care a fost publicată în Monitorul Oficial, de două ori pe an.

O nouă ordonanță de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial și prevede că inspectoratele școlare vor raporta situația absențelor elevilor care iau alocație pentru susținerea familiei de două ori pe an: o dată în luna martie și o dată în august. Anterior, ele aveau sarcina de a raporta situația în luna următoare încheierii semestrului școlar.

Noi condiții pentru alocația de susținere a familiei

„Potrivit Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, acordarea alocației pentru susținerea familiei este în strânsă dependență cu participarea școlară a copiilor de vârstă școlară, cuantumul acesteia diminuându-se în funcție de numărul absențelor înregistrate pe semestrul școlar.

Ținând cont de schimbarea structurii anului școlar din semestre în module, aplicarea prevederilor legale nu mai este posibilă, acestea făcând referire la semestru și nu la noua structură a anului școlar 2022-2023.

Pentru aplicarea corespunzătoare a legii și evitarea stabilirii de drepturi necuvenite și recuperarea de sume de la o categorie extrem de vulnerabilă, reprezentată de familiile cu copii și venituri reduse în număr de aproximativ 140.000 beneficiari ai acestui drept se impune modificarea corespunzătoare a Legii nr.277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în OUG.

Noua lege precizează că „fără a fi afectate procedurile actuale, reglementarea are în vedere stabilirea unui termen raportat la lunile martie și august ale anului pentru transmiterea situației absențelor, termen similar cu perioada de raportare actuală, dar fără a se face referire la semestrul școlar”.

Dacă elevul va avea, conform Statutului Elevului, mai mult de 20 de absențe, el și-ar putea pierde alocația pentru susținerea familiei.

Cum se acordă alocația pentru susținerea familiei

Alocația se acordă în funcție de nivelul veniturilor unei gospodării și de numărul copiilor dintr-o familie. Limita maximă de venituri până la care se acordă alocația pentru susținerea familiei, conform Ministerului Muncii, este de 370 lei pe persoană. De la 1 martie cuantumul alocației pentru susținerea familiei a fost majorat:

„Alocația pentru susținerea familiei (de care beneficiază 133.276 de persoane) – crește primul interval de venituri de la 211 lei/persoană la 240 lei/persoană și al doilea interval de venituri crește de la 558 lei/persoană la 634 lei/persoană. Cuantumul alocației variază în funcție de numărul de copii din familie, de intervalul de venituri al acesteia, dar și de tipul familiei/  monoparentală sau biparentală. Acesta variază între 90 lei de la 79 lei, pentru familia biparentală cu 1 copil și venituri de 634 lei, și 512 lei de la 450 lei, pentru familia monoparentală cu venituri de până la 240 lei și 4 copii în întreținere”, precizează Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.