Infofinanciar > Info > Vin banii pentru dascăli! Cât vor primii profesorii pentru activitatea suplimentară
Info

Vin banii pentru dascăli! Cât vor primii profesorii pentru activitatea suplimentară

Ligia Deca; spotmedia.ro
Sursa foto: spotmedia.ro

Conform noului proiect de lege al învățământul preuniversitar, publicat de Ministerul Educației, profesorii s-ar putea bucura de mai mulți bani, sub anumite condiții.

Directorii unităților de învățământ vor beneficia de un fond special cu ajutorul căruia vor putea oferi premii profesorilor care au activități suplimentare, conform proiectului legii învățământului preuniversitar, anunțat de Ministerul Educației.

Noua recompensă

Un profesor poate beneficia de maxim de două „recompensări” pe an de la director, pentru activitatea sa suplimentară.  Se încadrează doar cadrele didactice care fac parte din unitatea de învățământ.

„Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de premiul pentru activitate suplimentară, acordat de două ori pe an de directorul școlii, din fondul de 2% al fondului de salarii constituit la nivelul unității de învățământ, conform criteriilor specifice aprobate de DJIP/DMBIP elaborate de consiliul de administrație al unității de învățământ, în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației”, conform articolului 212, alineatul 3 din proiectul de lege prevăzut.

Ceea ce lipsește, însă, ține de definirea „activității suplimentare” şi ce presupune aceasta. Articolul menționează că vor exista anumite criterii specifice dezvoltate de consiliul de administrație al școlii, validate de Direcțiile Județene de Învățământ, ținând cont de o metodologie elaborată de Ministerul Educației, conform antena3.ro.

Declarațiile anterioare ale Ministrului

Ministrul Ligia Deca a declarat, anterior, că performanțele elevilor nu pot reprezenta un criteriu de evaluare al implicării profesorilor. Prin urmare, nu pot modifica salariile acestora în funcție de note. Această metodă ar putea afecta modalitatea obiectivă de acordare a notelor.

„Avem diferite discuții vizavi de ce înseamnă evaluarea de performanță. Din discuțiile pe care noi le-am avut până acum cu specialiști din Ministerul Educației este foarte greu, câtă vreme evaluările de la clasă nu sunt bine standardizate, să condiționezi salarizarea cadrelor didactice de performanțele elevilor, adică este foarte variabilă această performanță și cred că am duce și la o inflație a notelor, adică ca să nu fie o problemă în zona de salarizare, s-ar putea crește artificial notele de la clasă”, a afirmat Ministrul Educației, potrivit antena3.ro.

Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților din România, a declarat în iunie 2022 că este adeptul criteriilor de performanță în ceea ce privește măririle de salariu.

Nu sunt adeptul sporurilor, sunt adeptul, în schimb, al criteriilor de performanță, cum s-au introdus cele de la PNRR. În cazul în care ai performanță, vei primi o mărire de salariu. Eu aș introduce toate sporurile în salariul de bază”.

Cât despre conferința de presă la care Deca a participat, drept răspuns la întrebarea ce vizează propunerile acesteia în privința salariilor domeniului său a declarat în următorul fel: „Nu mi se pare normal să avansez sume înainte ca acest grup (interministerial care discută Legea salarizării) să-și definitiveze activitatea”.