Lumea la zi

Să se vadă și la pompe! Prețul unui baril de petrol a scăzut la o valoare mai mică decât era la începerea războiului

Petrol, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Preţurile petrolului au înregistrat o scădere miercuri de peste 4 dolari, ajungând la un preț mai mic față de cât era chiar la începutul războiului din Ucraina.

Potrivit datelor de la Price Futures Group, prețul unui baril de țiței Brent a scăzut cu 4,12 dolari, ajungând la 88,71 dolari pe baril, acesta fiind nivelul cel mai redus din 3 februarie. În privința prețului pentru un baril de țiței U.S. West Texas Intermediate, acesta a scăzut cu 4,29 dolari, ajungând să coste în prezent 82,46 dolari. Acesta este cel mai redus nivel înregistrat de acest tip de combustibil din 24 ianuarie, scrie Reuters.

Potrivit unui sondaj preliminar al aceleiași publicații, se estimează că stocurile de ţiţei din SUA ar fi pe o pantă descendentă pentru a patra săptămână consecutiv, cu aproximativ 733.000 de barili, în săptămâna încheiată pe 2 septembrie.

Această scădere bruscă este datorată datelor economice negative pe care le înregistrează China în ultimele luni, scrie Reuters.

„În general, preţurile materiilor prime sunt sub presiune, după ce datele economice din China sunt mult mai slabe decât se estima anterior, ceea ce a reînnoit temerile privind evoluţia cererii”, a precizat în luna iulie Yeap Jun Rong, analist la IG Group.

Însă, această scădere a prețurilor la petrol este umbrită de criza energetică cu care se confruntă întreaga planetă. Această criză, începută odată cu declanșarea invaziei rusești în Ucraina, dă peste cap toate planurile economice ale tuturor statelor.

„În acest moment, piaţa îşi bazează îngrijorările pe ce se va întâmpla din cauza preţurilor mari ale energiei în Europa, încetinirea cererii în Europa şi ratele dobânzilor în creştere”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

Prețurile, influențate de Putin

Liderii Uniunii Europene au decis să limiteze prețurile gazelor rusești, în urma avertismentului președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit căruia Rusia va opri exporturile de gaze și petrol spre Europa, în cazul în care prețurile acestora vor fi plafonate.

„Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă”, a avertizat el. Dar „nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (…). Nimic”, a precizat Putin, potrivit AFP.

Această acțiune a UE crește, practic, riscul raționalizării consumului de energie în iarna următoare în țările cel mai puternic dezvoltate.

Grupul rus Gazprom a oprit livrările prin conducta Nord Stream 1, întrerupând un procent substanţial din aprovizionarea Europei, fapt ce înseamnă, potrivit agenției de rating Fitch, o posibilitate ca zona euro să intre în recesiune.