Infofinanciar > Info > S-a stabilit locul în care va fi amplasat primul mini-reactor nuclear american. Ministrul Energiei a făcut anunțul
Info

S-a stabilit locul în care va fi amplasat primul mini-reactor nuclear american. Ministrul Energiei a făcut anunțul

energie-nucleara-4-scaled
Sursă foto: unsplash.com

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că primul mini-reactor nuclear din România va fi amplasat pe locul fostei termocentrale Doicești, în județul Dâmbovița. Termocentrala a fost dată în funcțiune în jurul anului 1960 și a aparținut falimentarului Termoelectrica.

Mini-reactorul nuclear care va fi achiziționat de către România este dezvoltat de compania americană NuScale. Aceasta este controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp. și a semnat în noiembrie anul trecut un acord cu Nuclearelectrica (SNN), operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa.

Conform acordului cu Nuclearelectrica, tehnologia NuScale va fi livrată în România cel mai devreme în 2027, preconizându-se instalarea unei centrale cu 6 module care să înceapă operarea comercială în 2028.

Secretarul american adjunct al energiei prezent la un workshop în București

Acest mini-reactor nuclear modular a primit certificare de proiectare și design din partea Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (US Nuclear Regulatory Commission – NRC) cu 17 exceptări de la normele de licențiere în vigoare, aspect care i-a făcut pe reprezentanți ai industriei nucleare să susțină că instituțiile de reglementare de profil nu înțeleg noile tehnologii inovative din domeniu și sunt incapabile să le evalueze, conform Bloomberg.

Marți și miercuri va avea loc un workshop pe tema reactoarelor modulare mici (SMR) organizat de Agenția de Comerț și Dezvoltare a SUA. În cadrul acestuia vor fi prezenți Virgil Popescu, ministrul Energiei, directorii generali ai NuScale și Nuclearelectrica, Cantemir Ciurea Ercău, care este președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Și din partea americanilor vor participa nume cu greutate în energie, precum secretarul adjunct al Energiei din Administrația Biden, David Turk sau David Wright, unul dintre cei 5 lideri cu putere de decizie ai Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission – NRC), instituția independentă care are prerogativa legală de a evalua și de a certifica din punct de vedere al siguranței noile tehnologii din domeniu.