Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin propune un nou Cod Penal! Ce pedepse noi aduce liderul de la Kremlin
Lumea la zi

Vladimir Putin propune un nou Cod Penal! Ce pedepse noi aduce liderul de la Kremlin

Vladimir Putin, Sursa foto: dreamstime.com
Credit imagine: dreamstime.com

Vladimir Putin a semnat modificări ale Codului Penal din Federația Rusă. Conform noilor reglementări, „discreditarea participanților” la războiul dintre Rusia și Ucraina va aduce pedepse mai grele inculpaților. De asemenea, se lărgește concepția de „participant” la invazia Ucrainei.

Astfel, nu numai discursul împotriva soldaților va aduce o amendă penală semnificativă. Vor fi pedepsite prin lege discreditări aduse „formațiunilor de voluntari, organizațiilor sau persoanelor care contribuie la îndeplinirea sarcinilor atribuite forțelor armate”. Ținem să precizăm că în categoria voluntarilor intră inclusiv formațiunile mercenare. Un exemplu foarte grăitor este cel al grupării Wagner, care luptă în momentul de față împotriva ucrainenilor.

Amenda pe care o plătesc oponenții armatei ruse

Toți cei care vor fi găsiți vinovați de acte de discreditare vizavi de armata rusă și alți participanți afiliați ei vor fi nevoiți să scoată din buzunar nu mai puțin de cinci milioane de ruble. Asta nu e tot. În afara unei amenzi penale, inculpații pot săvârși până la 15 ani în închisoare dacă sunt găsiți vinovați. Totuși, Duma de Stat a spus că aceste sancțiuni vor fi aplicate doar în cazul în care persoanele implicate au antecedente întâmplate acum mai puțin de un an.

Acest proiect de lege, semnat de Vladimir Putin, a fost aprobat de camera inferioară a parlamentului rus, care este numită Duma de Stat, în data de 14 martie.

Textul care anunța acest proiect legislativ a fost preluat de către RIA Novosti, o publicație aservită statului rus, raportează o platformă românească de știri, Mediafax.

Cine sunt membrii grupării Wagner

Legea susținută de Vladimir Putin pedepsește toți detractorii soldaților și voluntarilor ruși. Totuși, Ministerul Apărării din Rusia consideră că și mercenarii din gruparea Wagner intră în categoria voluntarilor.

Acești soldați plătiți, care activează încă din 2014, de la începutul propriu-zis al conflictelor dintre Rusia și Ucraina, fac tot posibilul de a recruta în numere cât mai mari. Începând cu invazia din 24 februarie 2022, rezistența ucraineană a eliminat mulți membri ai acestei grupări. Prin urmare, ei au început o campanie intensă de recrutare, în 42 de orașe ale Rusiei. În Sankt Petersburg, ei au demarat chiar și un club de tineret, care recrutează tineri de ambele sexe. Vârsta medie a participanților la „Wagnerite junior” au în medie 18 ani. Conducerea grupului a declarat că încearcă să-i accepte pe toți potențialii recruți. Nu toți tinerii mercenari au ajuns la vârsta majoratului, însă. Un organizator în vârstă de 15 ani le-a dat recruților care sunt în școală scutiri, pentru a-și motiva absențele rezultate în urma participării la ședințele clubului.

Mișcarea este susținută de toate grupările pro-război și de publicația RIA Novosti.