Infofinanciar > Info > S-a decis procentul de majorare a pensiilor! Câți bani vor ajunge la bătrâni de la 1 ianuarie 2023
Info

S-a decis procentul de majorare a pensiilor! Câți bani vor ajunge la bătrâni de la 1 ianuarie 2023

Pensie, Sursă foto: Portal Online pentru Românii din Spania
Sursă foto: Portal Online pentru Românii din Spania

Conform unor surse politicie, coaliția a decis majorarea punctului de pensie cu 12,5%. Încă de la începutul lunii, pe masa politicienilor s-au aflat tot mai multe propuneri privind creșterea pensiilor, având în vedere un sprijin din partea statului pentru categoriile vulnerabile din punct de vedere financiar.

PNL și PSD au venit cu tot mai multe variante pentru creșterea punctului de pensie. În timp ce liberalii au propus un procent de 15%, social-democrații optau pentru o mărire cu 10%, completată de acordarea unor ajutoare suplimentare pentru pensionarii vulnerabili din punct de vedere financiar. La momentul actual, în România sunt 4.794.524 pensionari.

În același timp, coaliția de guvernare a venit și cu decizia de acordare a celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu handicap. Impactul financiar se ridică la suma de 17,5 miliarde de lei.

Cum arată ajutoarele pentru pensionari?

Ziare.com a oferit statistici cu privire la propunerile coaliției de guvernare. Așadar, un punct de pensie de 1586 de lei, cu o creștere de 12,5% va ajunge la 1784 de lei. Pensia minimă de 1000 de lei, va ajunge la 1125 de lei, iar pensia medie de 1734 de lei va urca la 2210 lei.

Mai mult, pensionarii vulnerabili vor avea parte de ajutoare suplimentare. Pentru cei cu pensii de sub 1500 de lei, statul va mai oferi 1000 de lei. Cei cu pensii cuprinse între 1500 și 2500 de lei, vor avea un ajutor de 800 de lei, iar cei care primesc între 2500 și 3000 de lei vor primi 600 de lei.

Poziția experților

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit într-un interviu pentru sursa anterior menționată despre creșterea pensiilor în România. Acesta consideră că au fost prea multe discuții cu privire la aceste majorări.

„Creșterea pensiilor pare un mister demn de Triunghiul Bermudelor, ca să zic așa, o zonă crepusculară în care autoritățile, din păcate, bâjbâie în căutarea unei soluții care poate fi evidentă. E simplu să te uiți în datele bugetare, să te uiți în datele de la Ministerul Muncii și să faci un studiu de caz legat de efectele unor creșteri de pensii. Cu 10%, cu 15%, trebuie să învățăm să discutăm pe studii de caz și să ieșim din această zonă electorală pentru că populația, pensionarii, din păcate, sunt frustrați și nemulțumiți și au senzația că depind din ce în ce mai mult de statul român”, a prezentat Negrescu.

Analistul economic a prezentat că autoritățile nu au avut propuneri care să acopere în mod clar inflația în creștere din România.

,,Niciuna dintre variantele propuse până acum de autorități nu acoperă inflația. Pensionarii au pierdut cam 30% din puterea de cumpărare în ultimul an. Probabil vor mai pierde încă 15% în 2023, orice creștere de pensii în 2023 va fi sub nivelul inflației. Așa că să ne așteptăm ca oamenii să o ducă din ce în ce mai greu”, a mai subliniat specialistul.

El consideră că au existat prea multe discuții și supoziții, care nu au luat în calcul pericolele inflației.

„Ajutoare care vin cel mai probabil din fonduri europene, dar pentru care nu există în momentul de față nicio cerere de finanțare din câte știu. Este vorba despre aproape 2 miliarde de euro care ar trebui să meargă către cei care sunt afectați de inflație. În momentul de față nu facem altceva decât să bâjbâim în căutarea unei soluții, nu știm să calculăm exact, sau nu vrem să publicăm calculele exacte. Situația este dificilă, este un deficit de 13 miliarde de lei la bugetul de pensii, iar perspectivele arată că deficitul la bugetul de pensii ar putea trece de 20 de miliarde de lei”, a conchis Negrescu.