Info

Inflația nu îi afectează pe cei cu venituri mari! Câciu: „Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit”

Câciu, Sursă foto: Romania TV
Sursă foto: Romania TV

Adrian Câciu a transmis clar că inflația nu este o problem care e aplică pentru cei bogați, ci doar pentru cei cu venituri mici și medii. Ministrul Finanțelor a precizat că planul de majorare a pensilor presupune scumpiri și poate crea pericolul unei spirale a inflației.

Cu privire la pachetul social, Adrian Câciu a precizat că ,,există mai multe simulări” pentru ca persoanele cu venituri mici și medii să aibă o protecție împotriva avalanșei scumpirilor, care se traduce într-o inflație uriașă.

Ministrul Finanțelor a fost întrebat cu cât va crește punctul de pensie, având în vedere că acesta este subiectul principal din mediul public în ultima perioadă.

Ce a declarat Adrian Câciu?

Adrian Câciu a precizat că planul pentru majorarea pensiilor presupune un proiect amplu, cu multe legi care trebuie luate în calcul, în principal pentru categoriile sociale defavorizate.

„V-am confirmat un singur lucru: anvelopa acordată de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%. Modul în care acest pachet (social, n.r.) se construieşte ţine cont de legi, ţine cont de necesităţi, de nevoile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit. (…) Sunt mai multe simulări”, a transmis Adrian Câciu, conform stirileprotv.ro.

Mai concret, Adrian Câciu a transmis ferm că pericolul de a crea o spirală a inflației este tot mai aproape, în contextul în care sprijinul trebuie să se bazeze pe puterea de cumpărare.

,,Sunt simulări astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor. Mai este un aspect de care trebuie să ţinem cont cu toţii: trebuie să ai foarte mare grijă să nu creezi o spirală a inflaţiei. (…) Atunci când vii să sprijini, sprijini puterea de cumpărare, nu adaugi la momentul când este puseu inflaţionist. Când nu este puseu inflaţionist, într-adevăr poţi să discuţi în realitate de o creştere”, a precizat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern.

Inflația britanică

Majorarea facturilor la energie și a prețurilor la alimente a dus inflația britanică la un nivel record al ultimilor 41 de ani, potrivit datelor publicației Reuters, cu o zi înainte ca ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, să anunțe majorări de taxe „dure, dar necesare” și reduceri de cheltuieli pentru a controla creșterea prețurilor.

Prețurile de consum au crescut cu 11,1% în cele 12 luni până în octombrie, cea mai mare creștere din octombrie 1981 și un salt mare de la 10,1% în septembrie, a declarat miercuri Oficiul Național de Statistică.

Inflația ar fi crescut la aproximativ 13,8% în octombrie dacă guvernul nu ar fi intervenit pentru a limita prețul facturilor la energie pentru gospodării la 2.500 de lire sterline (2.960 de dolari) pe an în medie, a precizat ONS.

Ca răspuns la aceste date, Hunt – care urmează să prezinte joi un nou buget – a declarat că sunt necesare decizii „dure, dar necesare” pentru a aborda creșterea prețurilor.