Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii tremură în fata Poloniei! Guvernul de la Varșovia se înarmează până în dinți
Lumea la zi

Rușii tremură în fata Poloniei! Guvernul de la Varșovia se înarmează până în dinți

FA-50, Sursă foto: DSA Exhibition
Sursă foto: DSA Exhibition

Pe fondul tensiunilor militare existente în apropierea sa, cauzate de invazia rusească în Ucraina, autoritățile poloneze au decis în ultimele luni să investească miliarde de dolari în armata sa. De aceea, în cursul zilei de vineri, Guvernul de la Varșovia a semnat un contract cu Coreea de Sud, în vederea achiziționării a 48 de avioane de luptă de tip FA-50. Însă, această tranzacție este inclusă într-un contract de 13,7 miliarde de dolari, semnat între cele două țări la începutul acestui an, care prevede și alte achiziții militare ale Poloniei.

Potrivit ministrului Apărării polonez, Mariusz Blaszczak, primele FA-50 vor ajunge în țară în anul 2023. De asemenea, aceste avioane noi le vor înlocui pe cele MiG-29, care datează din perioada sovietică.

„Avioanele vechi vor fi înlocuite cu aeronave moderne FA-50, un salt mare în materie de tehnologie. FA-50 sunt din aceeași generație cu F-16, ceea ce va întări semnificativ forțele aeriene poloneze”, a precizat ministrul Apărării polonez, potrivit Digi24.

Polonia continuă cursa „înarmării”

La începutul lunii aprilie a acestui an, Polonia a semnat un contract cu SUA, pentru a cumpăra 250 de tancuri americane Abrams, care urmează să fie livrate până în anul 2026.

„Acordul vizează achiziţia a 250 de tancuri Abrams, tancuri de depanare, poduri de asalt (…), sisteme de informaţie şi logistică, precum şi o cantitate serioasă de muniţii”; „Suma tranzacţiei se ridică la 4,74 de miliarde de dolari”, a precizat Blaszczak.

Cele 28 de tancuri Abrams care vor fi livrate Poloniei în acest an vor fi amplasate la est de fluviul Vistula, pentru a „descuraja agresorul potenţial”.

„Toată lumea este conştientă de ceea ce se întâmplă în spatele frontierei noastre estice”, în Ucraina care se confruntă de peste o lună cu invazia rusă, a subliniat ministrul Apărării.

În plus, la sfârșitul lunii august, Polonia a anunțat că va cumpăra alte 400 de tancuri K2 și obuziere din Coreea de Sud. Potrivit contractului semnat de cele două state, Coreea se angajează să livreze 180 de tancuri până la începutul anului 2025.

Ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, a susținut că 10 tancuri K2 și 28 de obuziere vor ajunge în țară în acest an. Tancurile, potrivit celor din minister, vor staționa la baza militară Morag din nordul Poloniei.

„În acest an vor fi livrate primele unităţi şi vor exista 180 de tancuri (K2 Black Panther) în prima comandă. În cele din urmă, aceste tancuri vor fi produse în Polonia”, a declarat acesta.

Pe fondul războiului din Ucraina, Polonia a decis să-și mărească cheltuielile pentru apărare de la 2% la 3% din PIB începând cu anul viitor. De asemenea, Guvernul va mări costurile destinate armatei la 5%, aceasta fiind cea mai mate alocare din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).