Info

Avioanele Blue Air vor decola la Paștele Cailor! Nu poprirea era problema, ci finanțele, nu au bani nici de kerosen!

Blue Air Sursa foto Click!
Sursa foto: Click!

Compania aeriană Blue Air a anunțat faptul că zborurile vor mai fi suspendate încă o lună. Pasagerii vor putea călători alături de această societate din nou de pe data de 10 octombrie.

Printr-un comunicat, oficialii de la Blue Air au transmis faptul că pasagerii vor primi banii aferenți zborurilor înapoi. De asemenea, aceștia au spus că partenerilor comerciali vor fi achitate toate costurile serviciilor pe care le-au făcut.

Zboruri suspendate până pe 10 octombrie

Până pe data de 10 octombrie, Blue Air nu va mai putea opera niciun zbor.

„În primul rând, dorim să ne cerem scuze tuturor pasagerilor Blue Air, care au fost afectaţi de imposibilitatea efectuării zborurilor programate începând cu amiaza zilei de 6 Septembrie 2022. Ne cerem scuze tuturor angajaţilor şi partenerilor comerciali ai Societăţii Blue Air Aviation pentru că nu am fost în măsură să ne îndeplinim toate obligaţiile asumate faţă de aceştia.

Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că din comunicatele publice emise în cursul zilei de ieri, 8 septembrie 2022, am constatat că am fost înţeleşi greşit, dorim să ne exprimăm întreaga mulţumire pentru ajutorul ce ne-a fost acordat în aceste momente de maximă criză de Compania Naţională de Transport Aerian TAROM S.A. precum şi de Primul Ministru al României, dar şi de Ministrul Transporturilor, pentru repatrierea pasagerilor Blue Air care au rămas blocaţi în afara ţării.În lipsa acestui sprijin şi în lipsa unui efort uman deosebit al tuturor angajaţilor TAROM S.A., precum şi a celor de la cancelaria Primului Ministru, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Externe, situaţia la momentul actual ar fi fost una mult mai gravă în ceea ce priveşte numărul pasagerilor blocaţi în aeroporturi”, a transmis compania.

Blue Air nu mai are bani nici să-și deschidă ușile avioanelor 

Se pare că marea problemă a companiei nu era poprirea conturilor, cum s-a transmis inițial. Aceasta nu mai avea bani nici să deschidă ușa unui avion, întrucât societatea nu are fondurile necesare  pentru plata combustibilului și pentru celelalte cheltuieli operaționale.

„În plus, toţi furnizorii de servicii esenţiale zborurilor au condiţionat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente. În acest context au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cât mai rapidă a activităţii de zbor, discutându-se în mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societăţi de handling, furnizori de combustibil, autorităţi de control al traficului aerian, precum şi cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air.

În urma acestora, societatea îşi propune să reia zborurile începând cu data de 10 octombrie 2022. Decizia de reluare a zborurilor are în vedere în mod decisiv posibilitatea societăţii de a rambursa tuturor pasagerilor afectaţi sumele datorate şi de a achita tuturor partenerilor comerciali costurile serviciilor prestate în favoarea companiei”, au transmis oficialii.

Inițial, zborurile ar fi fost suspendate pentru perioada 6 -12 septembrie. Lucrurile s-au schimbat ulterior, iar pasagerii cu zboruri între 9 septembrie- 1 octombrie nu trebuie să se mai prezinte la aeroport.

„Pe această cale, comunicăm tuturor pasagerilor cu zboruri programate până în data de 10 octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporturile de plecare, aceste zboruri neputând fi operate”, se arată în comunicatul trimis.

Numărul de bilete achiziționate este mult mai mic, doar dacă  se iau în considerare ultimele 48 de ore, conform news.ro.

Împrumut garantat cu societatea

Ministerul de Finanțe a emis o Scrisoare de Garanție pentru acordarea unui credit în valoare de 300.775.000 de lei. Această sumă a fost garantată cu un procent de 75% din acțiunile companiei și alte active deținute de aceasta.

„În această perioadă, avem convingerea fermă că cei 2 investitori cu care acţionariatul societăţii se află în discuţii extrem de avansate la momentul la care a intervenit această situaţie de forţă majoră, vor avea timpul necesar să analizeze absolut toate implicaţiile acestui eveniment şi să decidă, în mod definitiv, dacă doresc să investească sumele necesare revenirii Blue Air la cifrele dinainte de pandemia de COVID – 19 şi acoperirea pierderilor de aproximativ 130.000.000 euro suferite în această perioadă, din cauza interdicţiilor de zbor, a incertitudinii privind numeroasele valuri de pandemie, a creşterii absolut bruşte şi la niveluri extraordinare a preţului combustibilului, cauzate în principal de războiul din Ucraina, şi scăderea cu peste 15% a puterii de cumparăre a monedei EUR faţă de USD”, transmite compania.