Lumea la zi

Polonia este împotriva taxei UE asupra firmelor energetice

Polonia este împotriva taxei UE asupra firmelor energetice
sursa foto unsplash.com

Polonia este împotriva introducerii unei taxe excesive la nivelul UE pentru companiile energetice. Polonia optează pentru o soluție independentă, a declarat joi ministrul  Climei, Anna Moskwa.

Executivul Uniunii Europene a evidențiat miercuri planurile de a strânge peste 140 de miliarde de dolari de la firmele energetice pentru a ajuta la protejarea gospodăriilor și a întreprinderilor de creșterea prețurilor care amenință recesiunea economică și insolvența acestora.

Polonia dorește o soluție națională

„Luăm în considerare o astfel de inițiativă la nivel de țară… dar nu suntem de acord să introducem o astfel de soluție la nivel european”, a declarat Moskwa la postul privat Radio Zet, conform Reuters.

Moskwa a spus că o astfel de decizie ar trebui luată în unanimitate, deoarece se referă la taxe și că o soluție la nivelul UE ar fi imposibilă din cauza diferențelor dintre sistemele energetice ale anumitor țări.

„Vom fi împotrivă… am depus o moțiune oficială pentru unanimitate, diferite țări au abordări diferite aici. Multe țări nu sunt de acord cu astfel de soluții”, a spus Moskwa.

Deciziile la nivelul UE

Executivul Uniunii Europene intenționează să strângă peste 140 de miliarde de euro (140 de miliarde de dolari) pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor la energie, reducând veniturile de la generatorii de energie electrică cu costuri reduse și făcând firmele din combustibili fosili să împartă profiturile excesive.

„În aceste vremuri, profiturile trebuie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie de ele”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul UE de la Strasbourg.

Comisia Europeană a publicat propunerile miercuri, în timp ce Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se confruntă cu o criză energetică alimentată de invazia Rusiei în Ucraina. Rusia a decis oprirea distribuției de gaze naturale către țările europene, fapt ce a impactat puternic prețurile gazelor. UE a propus introducerea unui plafon pentru prețul gazului rusesc, dar decizia nu este unanimă la nivel european, unele țări nefiind pregătite să renunțe la aprovizionarea cu gaz rusesc.

Țările UE vor trebui să negocieze propunerile Comisiei și să convină asupra legilor finale. Noul plan nu mai include propunerea anterioară de a limita prețurile gazelor rusești. Opiniile la nivel UE sunt împărțite legat de ideea că limitele mai largi ale prețurilor la gaze ar ajuta sau ar dăuna eforturilor de asigurare a aprovizionării pentru iarnă.

Având în vedere că plafonul prețului gazelor nu a fost stabilit, unii diplomați au fost optimiști că ar putea fi încheiate acorduri la viitoare reuniune a miniștrilor energiei din UE de pe 30 septembrie.