Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii sunt blocați în țară! Guvernul de la Moscova a interzis emiterea de pașapoarte străine noi
Lumea la zi

Rușii sunt blocați în țară! Guvernul de la Moscova a interzis emiterea de pașapoarte străine noi

Vladimir Putin, președintele Rusiei Sursa foto Kanal D
Sursa foto Kanal D

Portalul oficial al serviciilor guvernamentale din Rusia, Gosuslugi, a anunțat joi că guvernul de la Moscova a încetat temporar să mai accepte cereri pentru pașapoarte străine biometrice.

Goznak, compania care produce pașapoartele rusești, a declarat pe Telegram că suspendarea se datorează „volumului crescut de cereri pentru personalizarea pașapoartelor străine”, care, potrivit acesteia, a provocat o creștere semnificativă a cererii pentru microcipurile necesare pentru producerea pașapoartelor biometrice. Compania a promis că „ritmul obișnuit de producție și personalizare a pașapoartelor străine va fi restabilit” în termen de o lună.

„Din 2 februarie a fost suspendată temporar acceptarea cererilor de eliberare a pașapoartelor internaționale de tip nou cu suport electronic de stocare. Dacă ați solicitat deja un pașaport internațional de tip nou prin portalul serviciilor publice, așteptați un răspuns de la departament cu privire la cerere și acționați conform instrucțiunilor din răspuns”, anunță un comunicat publicat pe portalul guvernului rus.

Ministerul de Interne al Rusiei a raportat la începutul acestei săptămâni că a emis mai multe pașapoarte străine în 2022 decât în orice alt an anterior, cel puțin din 2014 încoace, scrie Meduza. În cazul în care o cerere pentru un nou pașaport nu este depusă prin intermediul portalului serviciilor de stat, ci, de exemplu, prin intermediul MFC, solicitantul trebuie să contacteze biroul local de migrație unde a fost depusă cererea de pașaport, se explică în raport, potrivit Tass.

Putin sărbătorește la Stalingrad bătălia Rusiei cu Germania de acum 80 de ani

Președintele Vladimir Putin ar urma să se folosească de un eveniment organizat joi pentru a marca victoria sovietică asupra Germaniei naziste la Stalingrad, în urmă cu 80 de ani, pentru a-i mobiliza pe ruși în jurul campaniei sale militare din Ucraina.

Putin ar urma să țină un discurs în cursul după-amiezii la Volgograd, orașul din sudul Rusiei care până în 1961 a fost numit Stalingrad. Acesta a fost locul celei mai sângeroase bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial, când Armata Roșie sovietică, care a suferit peste un milion de victime, a învins forțelor germane care înaintau spre Moscova.

Comemorarea a avut loc în contextul în care forțele rusești din Ucraina obțin câștiguri tot mai mari în estul țării, în timp ce Moscova încearcă să intensifice ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în fața rezistenței acerbe a ucrainenilor.

Mii de oameni s-au aliniat joi pe străzile din Volgograd pentru a asista la o paradă a victoriei, în timp ce avioanele zburau pe cer și tancuri și vehicule blindate moderne și din epoca celui de-al Doilea Război Mondial treceau pe lângă ele.

Unele dintre vehiculele moderne aveau pictată pe ele litera „V”, un simbol folosit de forțele rusești în Ucraina.

Irina Zolotoreva, o rezidentă în vârstă de 61 de ani care a declarat că rudele sale au luptat la Stalingrad, a văzut o paralelă cu Ucraina. „Evocă o asociere. Țara noastră luptă pentru dreptate, pentru libertate. Am obținut victoria în 1942 și acesta este un exemplu pentru generația de astăzi. Cred că vom câștiga din nou acum, orice s-ar întâmpla.”

Bătălia de la Stalingrad, comparată cu războiul din Ucraina

Aducerea unui omagiu celor care au obținut victoria de la Stalingrad, recunoscută pe scară largă ca fiind un punct de cotitură în război, este sacră în Rusia, unde autoritățile au prezentat-o de mult timp drept un simbol durabil al patriotismului altruist și al rezilienței eroice.

De când Putin a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie anul trecut, oficialii ruși au făcut o paralelă cu cel de-al Doilea Război Mondial și cu lupta împotriva naziștilor. Ucraina, care la rândul ei a suferit distrugeri în mâinile forțelor lui Hitler și care făcea atunci parte din Uniunea Sovietică, respinge aceste paralele și acuză Rusia de un război de cucerire imperială.

Un nou bust al lui Stalin a fost ridicat miercuri la Volgograd, alături de alte două busturi ale comandanților sovietici Gheorghi Jukov și Alexandru Vasilievski. Orașul industrial Tsaritsyn a fost redenumit în onoarea lui Stalin în 1925, dar a devenit Volgograd în 1961, la opt ani după moartea sa, când moștenirea sa a căzut în dizgrație.

Ahead of the 80th anniversary of the Red Army’s victory in the Battle of Stalingrad, new monuments to *Stalin* as well as Soviet generals Vasilevsky and Zhukov have been unveiled in the city (which is now known as Volgograd) pic.twitter.com/O5Iepx3dcf

— Francis Scarr (@francis_scarr) February 1, 2023

În ciuda faptului că Stalin a prezidat o foamete care a ucis milioane de oameni și o represiune politică care a ucis alte sute de mii de persoane, politicienii ruși și manualele școlare au subliniat în ultimii ani rolul său de lider de succes în timpul războiului, care a transformat Uniunea Sovietică într-o superputere, scrie Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.