Lumea la zi

Rușii suferă o umilință greu de suportat în nordul Ucrainei! Zelenski anunță teritoriile recuperate de sub talpa lui Putin

armata rusa sursa foto impact.ro
armata rusa sursa foto impact.ro

Rușii au suferit o înfrângere umilitoare în nordul Ucrainei, deoarece aceștia au pierdut orașul Balakliia și  nu pot opri ofensiva trupelor ucrainene, iar Andrei Sychevoi, comandant al grupului vestic al forțelor ruse din Ucraina, a fost luat prizonier. Mai mult, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, susține că trupele sale au recuperat o mie de kilometri pătrați.

Potrivit site-ului rusesc Meduza, care este interzis în Federația Rusă, este posibil să existe 10.000 de forțe rusești care pot fi înconjurate de ucraineni în regiunea Harkov: „Armata ucraineană a recucerit Balakleya de la forțele ruse. Acum, peste 10 mii de militari ruși sunt sub amenințarea încercuirii”.

Rușii nu au destule resurse umane. Ucraina recuperează teritorii

Platforma amintită relatează situația drastică prin care trec rușii pe frontul ucrainean: „Forțele Armate ale Ucrainei (AFU), care au lansat o ofensivă de amploare pe 5 septembrie, au eliberat un oraș relativ mare, Balakliya, din sudul regiunii Harkov, pentru prima dată din primăvară. Dar pierderea orașului este departe de a fi cel mai rău lucru care s-a întâmplat armatei ruse în aceste trei zile. Ofensiva ucraineană a dus la o criză generală severă a Forțelor Armate Ruse (Forțele Armate RF). Întreaga grupare de trupe care ocupă teritoriul de la Kupiansk până la periferia Slavianskului din regiunea Donețk (peste 10.000 de militari) riscă să fie înconjurată. Situația Forțelor Armate ale Federației Ruse este agravată de viteza de înaintare a unităților ucrainene: în trei zile au trecut pe un front larg de la Chuguev la Balakleya de la 20 la 50 de kilometri.”, arată defapt.ro

Mai mult, aceștia susțin că „pe 5 septembrie, trupele ucrainene au spart apărarea rusă, compusă în principal din mobilizați din „republicile” Donețk și rezerviști din Rusia însăși. Acest lucru a fost făcut de forțe mari, al căror armament pentru prima dată în timpul războiului a fost dominat de vehicule blindate furnizate din Vest și din Europa de Est”, conform sursei citate.

Succesul contraofensivei este o dovadă al puternicului spirit de luptă al poporului ucrainean. Acest avantaj, care este singurul necalificat pe care îl are față de Rusia în acest război, dă Ucrainei impresia că deține mai multe resurse decât agresorul său. În timp ce Putin continuă să se împotrivească mobilizării, Ucraina este capabilă să adune luptători curajoși, iar moralul oricărei forțe pe care ar putea să o organizeze este pus sub semnul întrebării. Timpul este în favoarea Ucrainei în această privință, deoarece o parte dintre proaspeții săi recruți primesc pregătire și experiență de luptă.

Documentele prezentate pe un grup rusesc de Telegram arată că, după ce un corp de armată a părăsit punctul pe care îl  apăra într-o pădure, nicio altă brigadă nu a venit să o înlocuiască, astfel că teritoriul a fost ocupat de ucraineni. Se pare că armata rusă nu are destuii soldați. Potrivit unui analist și istoric militar, Rusia a întărit frontul sudic în zona Herson, dar a lăsat Karkovul descoperit.

De cealaltă parte a baricadei, Ucraina susține că s-a deplasat cu încă 40 de kilometri dincolo de orașul Balakliia, după ce a publicat joi fotografii din centrul acestuia. Locotenent-colonelul rus care a fost reținut în regiunea Harkov în urmă cu două zile, potrivit autorităților ucrainene, este de fapt un general. Potrivit rapoartelor, acesta este comandantul Districtului Militar de Vest, generalul-locotenent Andrei Sichevoi.