Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii ne-au pus gând rău! Ce au pățit 10 angajați ai Ambasadei României de la Moscova
Lumea la zi

Rușii ne-au pus gând rău! Ce au pățit 10 angajați ai Ambasadei României de la Moscova

Romania rusia
Credit imagine: mediastandard.ro

Rușii ne-au pus gând rău. Se pare că angajații Ambasadei României de la Moscova nu sunt văzuți bine deloc. Federația Rusă a făcut un gest la care nu se aștepta nimeni.

Decizia de a declara “personae non gratae” 10 angajați ai Ambasadei României de la Moscova a venit în urma gestului similar făcut de România pe data de 5 aprilie 2022.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de MAE, decizia autorităţilor române din aprilie a avut la bază activităţile şi acţiunile a 10 oficiali ruşi, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a crimelor de război şi a altor crime internaţionale comise în această ţară de către forţele ruse.

Pe 5 aprilie, MAE anunţa că autorităţile române au decis declararea ca ‘personae non gratae’ pe teritoriul României a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte

Zece reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București au fost declarați „personae non gratae” pe teritoriul României, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe.

Într-un comunicat de presă, MAE informează că autoritățile române „au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Potrivit MAE, decizia autorităților române a fost comunicată părții ruse „ 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”.

„Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se mai arată în comunicat.

România se alătură astfel mai multor țări europene – precum Germania, Franța, Spania, Italia, Suedia, Danemarca, Lituania – care în ultimele două zile au anunțat expulzarea de pe teritoriul lor a zeci de diplomați ruși.