Infofinanciar > Lumea la zi > „Pucioasa” e spaima Rusiei! Câte rachete Brimstone a trimis Marea Britanie ca să ajute Ucraina în război
Lumea la zi

„Pucioasa” e spaima Rusiei! Câte rachete Brimstone a trimis Marea Britanie ca să ajute Ucraina în război

racehte Brimstone - sursa foto - mediafax.ro
Sursa foto - mediafax.ro

Pe rețelele sociale au fost publicate primele imagini video cu racheta „Brimstone” sau „Pucioasa”, prin traducere. Această armă a fost oferită și livrată armatei din Ucraina de către Marea Britanie, ca sprijin în războiul contra Rusiei.

Acest gen de rachete au fost folosite de către armata ucraineană după doar câteva zile de la momentul în care Regatul Unit a promis că va ajuta Kievul cu mai multe astfel de arme, mai precis câteva sute, subliniază publicația Eurasian Times.

Sute de rachete pentru armata Ucrainei

Ministrul britanic al forțelor armate, pe numele lui James Heappey a confirmat în ziua de 28 aprilie că Londa o să trimită în Ucraina sute de rachete Brimstone, specificând la acel moment, că ele vor ajunge direct pe câmpul de bătălie după câteva săptămâni.

Totuși, se pare că aceste arme sunt deja utilizate de către soldații Ucrainei, pe rețelele de socializare fiind publicate mai multe filmări cu rachetele, după ce acum câteva zile au apărut și primele fotografii cu ele.

Rachetele Brimstone sunt dezvoltate către un producător de renume internațional de armament, anume MBDA Systems. Ele sunt produse pentru armata britanică și pot fi utilizate contra navelor maritime sau anumitor ținte terestre.

Specialiștii care supraveghează arsenalul folosit în războiul din Ucraina spun că această rachetă a avut modificări ca să poată fi „aruncată” de la nivelul solului cu un lansator mobil. Acesta a fost dezvoltat în mod special pentru Ucraina într-un timp scurt.

Mecanismul de funcționare al rachetei

Lungimea fiecărei rachete de tip Brimstone măsoară 1,8 metri lungime, având același diametru și cântărind 50 de kilograme. Sistemul care ghidează această arma se folosește de un lase semi-activ și un radar, astfel este posibilitatea ca racheta să fie folosită atât pe timpul nopții, cât și în momentul în care vremea nu este favorabilă.

Deține un sistem de navigație inert care funcționează pa baza unui regim de autopilot, acesta ghindând-o până în zona generală a țintei. Această operațiune se realizează înainte ca sistemul să caute în mod activ și independent punctul de sosire.

Pentru că această racheta poate să fie folosită și împotriva navelor o să însemne o altă cauză de îngrijorare pentru flota din Marea Neagră a Rusiei. Mai ales, după momentul în care armata ucraineană a atacat o nouă navă a forțelor de la Moscova, aproape de Insula Șerpilor.

Cât despre „lupta rachetelor” de până acum, un atac cu armament Neptun, dezvoltat de Ucraina, a reuși să scufunde „Moskva”, nava amiral a flotei Rusiei de pe teritoriul Mării Negre.