Lumea la zi

Rușii ciordesc Green Deal-ul Ucrainei! Dupa grâu, au furat cea mai mare rețea de panouri solare

Rușii ciordesc Green Deal-ul Ucrainei! Dupa grâu, au furat cea mai mare rețea de panouri solare
bigworldtale.com

Trupele rusești invadatoare au dezmembrat și au furat cea mai mare centrală solară din Ucraina, în apropiere de orașul Tokmak, regiunea Zaporizhzhia. Potrivit rezidenților locali, ocupanții au petrecut o perioadă lungă de timp dezasamblând, împachetând și exportând panourile sale solare în Rusia.

Creată în 2013, Tokmak Solar Energy a fost cea mai mare centrală solară din Ucraina. Întinzându-se pe 96 de hectare și având o suprafață egală cu 100 de terenuri de fotbal, capacitatea centralei era de 50 MW. Anterior, la 28 mai, trupele rusești au folosit tiruri de rachete pentru a distruge o stație de energie electrică solară din Merefa, care se află la 30 de kilometri de Harkov.

Capacitatea stației era de 50 MW În regiunea Zaporizhia, trupele rusești au demontat și au furat cea mai mare centrală electrică solară din Ucraina, în apropiere de orașul Tokmak. Despre aceasta cu referire la localnici relatează Vlasti.net. Potrivit localnicilor, panourile solare au fost demontate, împachetate și exportate de mult timp. Se remarcă faptul că Tokmak Solar Energy este cea mai mare centrală solară din Ucraina. Suprafața sa ajunge la 96 de hectare, ceea ce este egal cu 100 de terenuri de fotbal. Capacitatea stației a fost de 50 MW.

În orașul Merefa, care se află la 30 de kilometri de Harkov, trupele rusești cu o lovitură de rachetă împotriva noaptea de 28 mai au distrus centrala solară . Vom adăuga, de asemenea, că directorul executiv al Asociației de energie solară din Ucraina Artem Semenyshyn a numit războiul din Ucraina deschis în Rusia, de asemenea, război împotriva energiei regenerabile . Înainte de EcoPolitics a raportat că în orașul Tokmak din regiunea Zaporozhye a construit Prydniprovska BioTPP pe deșeuri agricole – coji de floarea-soarelui și paie. Capacitatea stației este de 8,6 MW de energie electrică și 24 MW de alimentare cu căldură. Producția agricolă va furniza materii prime pentru funcționarea centralelor termice, iar stația va furniza companiei energie electrică și termică mai ieftină, ceea ce va reduce costurile de producție, conform Kyivpost.com

Grâul ucrainean, „jaf la scară înaltă”

Armata ucraineană a acuzat forțele armate ruse că fură și grâul localnicilor din teritoriile pe care le-a ocupat după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie. „Jafurile s-au mutat la scară industrială. Am filmat imagini cu un convoi de peste 50 de mașini cu remorci care scot cereale din teritoriile noastre ocupate… Și astăzi nu știm unde le-au trimis”, afirma la momentul respectiv și primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov.

Potrivit unor estimări, doar până la începutul lunii mai rușii ar fi scos 400.000 de tone de grâu din teritoriile ucrainene.

Moscova neagă aceste informații, președintele Vladimir Putin lăudând chiar producția domestică de grâu a Rusiei, despre care a spus în luna mai că ar putea atinge un nivel record în 2022.

Putin a anunțat în timpul unei întâlniri avute la Moscova pe 12 mai cu oficiali din domeniul economic că Rusia se așteaptă să recolteze 130 de milioane de tone de cereale în 2022, printre care 87 de milioane de tone de grâu.

Ce bunuri au reușit să vândă ruși până acum? 

Într-o conferință de presă, ministrul rus, Serghei Lavrov a fost întrebat de un jurnalist ucrainean, ce bunuri furate din Ucraina a reușit să vândă Rusia până acum, în afara de grâu. Oficialul rus i-a răspuns imediat, vizibil deranjat de întrebare, Lavrov l-a rugat pe jurnalistul ucrainean să repete întrebarea pe care i-a adresat-o.

„Voi (ucrainenii, n.red.) sunteți mereu atât de preocupați de ce puteți fura și de unde, încât credeți că toată lumea gândește la fel. Îți voi răspunde la întrebare. Implementăm obiectivele anunțate public: să scăpăm estul Ucrainei de regimul neonazist. Asta facem. În privința cerealelor, am explicat că acestea pot fi transportate fără probleme la destinație. Rusia nu se opune în niciun fel. Acest lucru presupune ca domnul Zelenski să dea ordinul, asta dacă mai poate ordona ceva, pentru a permite navelor străine și ucrainene să navigheze în Marea Neagră”, a replicat Lavrov.

Serghei Lavrov a susţinut miercuri, în Turcia, că este de datoria Ucrainei să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor sale. „Suntem dispuşi să garantăm siguranţa navelor care părăsesc porturile ucrainene”, a susținut Lavrov, deși acestea sunt blocate de marina rusă.