Lumea la zi

Rusia încearcă să înghețe războiul pe timp de iarnă, fiind așteptat un „conflict pe termen lung”, spune Vladimir Putin

mediafax.ro
sursa: mediafax.ro

Au trecut 288 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Multe evenimente s-au întâmplat și continuă să se petreacă, iar tensiunea războiului se înrăutățește pe zi ce trece, în special cu apropierea iernii. The Guardian a prezentat cele mai importante evenimente petrecute în ultimul timp între Ucraina și Rusia. 

Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane și au rănit multe altele în orașul Kurakhove din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodymyr Zelenskiy. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat cu privire la un scenariu de „apocalipsă” pentru capitală în această iarnă, dacă vor continua atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii. Rusia a tras peste 1.000 de rachete și rachete asupra rețelei electrice din Ucraina, a declarat agenția de știri Interfax Ucraina. 

Putin susține că Rusia a fost atacată 

Președintele Vladimir Putin a declarat că războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea transforma într-un „proces pe termen lung”. Vorbind miercuri în fața membrilor consiliului său personal pentru drepturile omului, Putin a încercat să apere o invazie în care trupele rusești au fost forțate să se retragă și chiar și bazele aeriene din adâncul Rusiei au fost atacate. 

De asemenea, Putin a susținut că Rusia nu va fi prima care va folosi armele nucleare în niciun conflict și a negat că trupele rusești dezertează în masă de pe câmpul de luptă. Președintele a susținut că armata rusă nu va fi nevoită să mobilizeze mai multe trupe, un proces care a provocat o agitație considerabilă în Rusia. 

Riscul armelor nucleare în războiul din Ucraina  

Riscul ca armele nucleare să fie folosite în conflictul din Ucraina a scăzut datorită presiunii internaționale asupra Rusiei, a declarat ministrul german de externe Olaf Scholz într-un interviu publicat joi. „Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai amenințe că va folosi arme nucleare. Ca răspuns la faptul că comunitatea internațională a marcat o linie roșie”, a declarat Scholz în interviul acordat grupului media german Funke. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să „înghețe” luptele din Ucraina în timpul iernii pentru a-și pregăti forțele pentru un nou atac la începutul anului viitor. Stoltenberg i-a îndemnat pe aliații NATO să continue să trimită arme Kievului în timpul iernii, adăugând că nu există în acest moment condițiile necesare pentru o soluționare pașnică a războiului. 

Rusia încearcă să intimideze Occidentul 

Ministrul ucrainean de externe, Dmtro Kuleba, a declarat că 31 de „pachete suspecte” au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări. În ultima săptămână, Ucraina spune că ambasadele și consultanții săi din Europa au primit pachete „însângerate”, unele conținând ochi de animale, în ceea ce Kievul a descris drept o „campanie de teroare și intimidare”. 

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a cerut aliaților occidentali ai țării să boicoteze cultura rusă. Scriind în The Guardian, Tkachenko susține că oprirea spectacolelor de muzică a lui Ceaikovski și a altor compozitori ruși până la sfârșitul războiului ar însemna „oprirea interpretării operelor sale până când Rusia își va înceta invazia sângeroasă”. 

Comisia Europeană a propus un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv adăugarea a aproape 200 de persoane și entități suplimentare pe lista de sancțiuni. Într-o declarație, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că „vizează în mod deliberat civili și infrastructuri civile” și continuă să „aducă morți și devastare în Ucraina”. 

SUA este îngrijorată că Ucraina ar fi atacat teritoriul Rusiei 

Statele Unite au transmis Ucrainei „îngrijorarea” lor în legătură cu orice escaladare a războiului cu Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. Kirby a declarat că principiul care stă la baza războiului din Ucraina este unul de suveranitate și că „spre deosebire de ruși, noi respectăm suveranitatea ucraineană”. Comentariile lui Kirby au fost făcute după ce Kievul a părut să lanseze un atac preventiv asupra bombardierelor de pe două baze aeriene rusești aflate departe de linia frontului la începutul acestei săptămâni. 

Marea Britanie a comandat „câteva mii” de arme antitanc NLAW pentru a le înlocui pe cele 7.000 donate Ucrainei în ultimul an. Ben Wallace, secretarul britanic al apărării, a declarat că armele NLAW au jucat „un rol decisiv” în respingerea invaziei rusești, dar laburiștii s-au plâns că semnarea acordului a durat aproape 10 luni, iar înlocuirea lor va dura trei ani, conform The Guardian.