Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia vrea mai mulți rezidenți! Putin simplifică procesul de obținere a cetățeniei pentru străinii care luptă pentru Armata Roșie
Lumea la zi

Rusia vrea mai mulți rezidenți! Putin simplifică procesul de obținere a cetățeniei pentru străinii care luptă pentru Armata Roșie

Pașaport rusesc, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 15 mai un decret care simplifică procesul de acordare a cetățeniei pentru străinii și apatrizii care luptă în armata rusă împotriva Ucrainei, potrivit site-ului guvernului rus. 

O cale simplificată de obținere a cetățeniei ruse va fi acum disponibilă pentru cei care semnează un contract de serviciu militar rus de un an. Soții, copiii și părinții acestora vor fi, de asemenea, eligibili, potrivit decretului. 

Decretul semnat de Putin a intrat în vigoare instant 

Rusia s-a confruntat cu provocări în susținerea nivelului de trupe, în timp ce încearcă să evite o mobilizare completă în interiorul granițelor sale. 

Versiunea veche a acestui decret se referea la recrutările ilegale realizate de către grupul de mercenari Wagner, care operează alături de armata regulată rusă. Aceștia ar fi recrutat mii de prizonieri pentru a lupta împotriva Ucrainei, cu promisiunea amnistiei dacă supraviețuiesc pe câmpul de luptă. 

Noua versiune a decretului specifică, însă, că cetățenii non-ruși care servesc războiului pot primii cetățenia rusă chiar dacă nu se implică direct la ostilități.  

Documentul modifică decretul privind admiterea simplificată a cetățenilor străini și apatrizilor care semnează contracte pentru serviciul militar la cetățenia rusă însă contractul trebuie să fie încheiat pentru o perioadă de 1 an. Anterior, era necesar să servească timp de cel puțin trei ani în cadrul unui contract pentru o achiziție simplificată a cetățeniei ruse. 

Inițiatorul modificării legislației a fost, în special, președintele Comisiei pentru apărare, Andrey Kartapolov. 

În noiembrie anul trecut, Putin a semnat un decret care permite serviciul militar obligatoriu în forțele armate ruse pentru persoanele cu cetățenie străină. Anterior, doar cetățenii Federației Ruse puteau servi la recrutare, iar străinii puteau servi ca luptători sub contract. 

În luna mai a anului trecut, Putin a semnat un decret care a eliminat limita superioară de vârstă pentru semnarea unui contract cu Forțele Armate Ruse atât pentru cetățenii ruși, cât și pentru străini. 

Rusia îi obligă pe ucrainenii ocupați să-și schimbe cetățenia 

Ucrainenii care locuiesc în estul ocupat sunt forțați să ia cetățenia rusă – altfel riscă să fie deportați. Kievul trimite semnale contradictorii cu privire la ceea ce ar trebui să facă cetățenii săi. 

Un convoi de autobuze goale intră într-un oraș, alături de membri ai agenției ruse de informații interne FSB. Aceștia citează un decret emis de președintele rus privind deportarea din teritoriile ocupate a oricărei persoane fără cetățenie rusă. „Ei cer în mod radical ca oamenii fie să renunțe la pașaportul ucrainean în favoarea unuia rusesc, fie proprietățile lor vor fi confiscate imediat și vor fi relocați”, potrivit armatei ucrainene, potrivit RomâniaTV.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret potrivit căruia cetățenii ucraineni care locuiesc în părțile ocupate de Rusia din Kherson, Zaporizhzhia, Luhansk și Donețk și care doresc să își păstreze cetățenia ucraineană pot rămâne acolo doar până la 1 iulie 2024. După aceea, ei pot fi expulzați din aceste regiuni ocupate.