Infofinanciar > Lumea la zi > Cu cât sunt plătiți pentru a distruge Ucraina? Ce salarii au comandanții armatei ruse
Lumea la zi

Cu cât sunt plătiți pentru a distruge Ucraina? Ce salarii au comandanții armatei ruse

Șoigu sursa foto Stirile Kanal D
Sursa foto: Stirile Kanal D

Publicația rusească de investigații Proekt a dezvăluit numele militarilor ruși care au dat și dau ordine în războiul din Ucraina, de la conducerea de vârf a forțelor armate până la comandanții regimentelor.

Sunt peste 160 de persoane care conduc agresiunea Moscovei. Conform anchetei realizate, cel puțin trei ofițeri cu putere de decizie sunt născuți în Ucraina, altul terminându-și studiile la Kiev.

Ce salarii au comandanții ruși?

Salariul factorilor de decizie din armata rusească pleacă de la 2.450 de euro lunar.

Comandați de divizii și brigăzi, precum Serghei Șoigu primesc în jur de 19.500 de euro pe lună.

Potrivit datelor realizate de Proekt, în cazul operațiunii militare din Ucraina participă toate unitățile Forțelor Armate Ruse capabile să intre în ofensivă: toate armatele terestre disponibile în țară, toate forțele ofensive ale Forțelor Aeropurtate, toate formațiunile de informații existente, artilerie autopropulsată, bombardiere, avioane de atac și de luptă.

În cadrul armatei ruse sunt aproximativ 900.000 de soldați. Înainte de începutul războiul, un procent de 20% dintre aceeași era concentrat în apropierea granițelor Ucrainei, conform Proekt.

Unitățile și formațiunile care participă în cadrul războiului au o experiență de luptă impresionantă. Au luptat în Cecenia, Georgia, Siria, au anexat Crimeea în 2014 și i-au ajutat pe separatiștii din Donbas.

„Însă profesionalismul unităţilor nu depinde de istorie, ci de experienţa personalului. Nu totul este atât de simplu aici, judecând după numeroasele mărturii: în unități erau conscriși sau militari care abia semnaseră un contract”, observă site-ul de investigații.

În teritoriile ocupate de armata rusă au fost înregistrate foarte multe jafuri. Luptătorii au luat cu ei nu doar bijuterii și aparate de uz casnic, ci și pantofi uzați, jucării și chiar vase de toaletă. „Prada” a fost trimisă acasă prin companiile de transport din Rusia sau Belarus.

Salariile încasate în timpul războiului

În anul 2019, venitul mediu al unui ofițer, în prezent comandant al armatei terestre, a fost în jur de 270.000 de ruble, estimativ 4.380 de euri. Ministrul apărării, Serghei Șoigu încasa în același an în medie 1,2 de milioane de ruble, aproximativ 19.500 de euro lunar.

Salariile comandanților armatei ruse sunt: Serghei Șoigu, ministrul apărării: 1,2 milioane de ruble (19.500 de euro)/ lună, comandanții districtelor militare: 900.000 de ruble (14.600 de euro)/ lună, ofițeri ai Statului Major General: 300.000 de ruble (4.760 de euro)/ lună, comandanții armatelor terestre: 270.000 de ruble (4.380 de euro)/ lună, comandanți de divizii și brigăzi: 160.000 de ruble (2.540 de euro)/ lună.

Câștigurile medii al ofițerilor străini în grad similar de colonel din țări precum Marea Britanie sau Germania sunt în jur de 9.000 de euro, respectiv 7.500 de euro.

Soldați ruși cu sânge ucrainean

Investigația a prezentat și patru comandanți din armata rusă care au legături de sânge cu Ucraina. Unul dintre ei a servi pentru armata Kievului. Aceștia sunt încă activi pe front. Este vorba despre: Nikolai Gostev, comandantul Forțelor Aeriene a 4-a și Armatei de Apărare Aeriană, Oleg Makovețki, comandantul Armatei a 6-a Forțelor Aeriene din regiunea Leningrad, generalul-locotenent Mihail Zusko și colonelul Vadim Pankov.