Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia trimite noi tancuri pe frontul din Ucraina. Blindatul T-14 Armata poate fi controlat de la distanță
Lumea la zi

Rusia trimite noi tancuri pe frontul din Ucraina. Blindatul T-14 Armata poate fi controlat de la distanță

T14
Sursa foto: Wikimedia

Rusia a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata pentru a susține atacul pozițiilor ucrainene, „dar acestea nu au participat încă la operațiuni de asalt direct”, a relatat marți agenția de presă de stat RIA, citând o sursă apropiată de acest subiect.

RIA a precizat că tancurile au fost dotate cu protecție suplimentară pe flancuri, iar echipajele au fost supuse unei „coordonări de luptă” pe terenurile de antrenament din Ucraina. Tancul T-14 are o turelă fără pilot, iar echipajul controlează de la distanță armamentul de la „o capsulă blindată izolată situată în partea din față a corpului”. Tancurile au o viteză maximă pe autostradă de 80 de kilometri pe oră, a relatat RIA.

O manevră cu scopuri propagandistice

În ianuarie, serviciile de informații militare britanice au raportat că forțele rusești din Ucraina au fost reticente în a accepta prima tranșă de tancuri din cauza „stării lor proaste”.

De asemenea, a mai spus că orice desfășurare a T-14 ar fi probabil „o decizie cu risc ridicat” pentru Rusia și una luată în principal în scopuri propagandistice.

„Producția este, probabil, doar de câteva zeci, în timp ce este puțin probabil ca comandanții să aibă încredere în vehicul în luptă”, a declarat armata britanică.

„În unsprezece ani de dezvoltare, programul a fost urmărit de întârzieri, de reducerea dimensiunii planificate a flotei și de rapoarte privind probleme de fabricație”, a mai precizat sursa citată.

Kremlinul a ordonat producerea a 2.300 de tancuri – prezentate pentru prima dată în 2015 – până în 2020, dar acest termen a fost ulterior extins până în 2025, potrivit presei ruse. Agenția de știri Interfax a raportat în decembrie 2021 că conglomeratul de stat Rostec a început producția a aproximativ 40 de tancuri, cu o livrare anticipată după 2023, conform datelor Reuters.

Un tanc construit pe un proiect abandonat

Originile T-14 Armata se află în T-95, proiect care a fost abandonat în 2010. Vehicule conceptuale cu turele fără pilot existau încă din anii 1980. Cu toate acestea, în cazul T-14 Armata, ideea nu a pornit de la T-95 sau de la un alt proiect de tanc, ci de la un motor.

Toate motoarele tancurilor rusești, în mod remarcabil, descind din motorul diesel V-2 de mare succes, proiectat în 1931 la Uzina de locomotive din Harkov (acum distrusă de forțele rusești). V-84 (T-72), V-92S2F (T-72B3, T-90), UTD-20 (BMP-1 și BMP-2) și UTD-29 (BMP-3) sunt modernizări ulterioare ale acestui motor. V-2 este Kalașnikovul motoarelor de tancuri. Excepția de la această abordare practică sovietică este T-64.  Acest tanc a fost echipat cu motorul 5TDF, o încercare eșuată de a copia un motor de bombardier german din timpul războiului.

T-14 Armata a început, de asemenea, cu un nou motor: o copie rusească a motorului german Simmering SLA 16 în formă de X (cunoscut și sub numele de Porsche Tour 212). Motorul rusesc desemnat a fost A-85-3, dar s-a dovedit a fi un eșec și nu a reușit să facă vânzări în ciuda demonstrațiilor repetate la expoziții.