Infofinanciar > Lumea la zi > Vicepreședintele maghiar este de partea „inamicului”: Ucraina nu poate adera la NATO fără permisiunea Rusiei!
Lumea la zi

Vicepreședintele maghiar este de partea „inamicului”: Ucraina nu poate adera la NATO fără permisiunea Rusiei!

Rusia si NATO Sursa foto Realitatea
Sursa foto: Realitatea

Dóra Dúró, vicepreședintele parlamentului ungar, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO este posibilă doar dacă Rusia aprobă un astfel de pas. 

Dúró, un reprezentata partidului maghiar de extremă dreapta „Mișcarea Patria noastră”, a declarat într-un interviu acordat publicației ruse „Izvestia” că „nu vedem nicio circumstanță care să ne permită să susținem extinderea NATO în detrimentul Ucrainei”. 

„În timp ce granițele Ucrainei sunt disputate și conflictul armat continuă, chiar și propriile reguli ale NATO exclud aderarea Kievului la Alianță”, a spus ea. 

Care ar putea fi singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească Ucraina 

Ea a pus apoi o condiție pentru aderarea Ucrainei la NATO, care, în opinia sa, ar trebui să fie acordul Rusiei. 

„Fără riscul unui război, aderarea Ucrainei este posibilă doar dacă Rusia o aprobă ca un acord cert”, a spus reprezentanta parlamentului ungar. 

În acest context, Dúró a criticat, de asemenea, Kievul pentru că ar fi „oprimat” minoritățile naționale. 

„Conducerea ucraineană nu dorește să garanteze drepturile elementare ale maghiarilor, românilor, rușilor și altor minorități din țară, caută să le limiteze drepturile existente, în special cele lingvistice. Având în vedere creșterea ajutorului militar, Kievul simte și mai puțin nevoia de a face compromisuri și de a garanta drepturi adecvate pentru populația autohtonă maghiară din Transcarpatia”, a declarat ea. 

Dúró a adăugat că autoritățile ucrainene ar putea face un „pas corect” în această direcție, acordând regiunii Transcarpatia și altor regiuni autonomie teritorială. 

La 20 aprilie, în timpul unei vizite la Kiev, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că viitorul Ucrainei se află în NATO, iar toți membrii Alianței sunt de acord cu acest lucru. 

Premierul ungar Viktor Orbán s-a arătat indignat de declarația secretarului general al NATO, potrivit căreia Ucraina ar trebui să adere în viitor la Alianță. 

NATO oferă suport Ucrainei încă din 2014 

NATO și-a intensificat în mod semnificativ asistența practică pentru Ucraina. Imediat după anexarea ilegală și nelegitimă a Crimeei de către Rusia în 2014, miniștrii de externe ai NATO au convenit asupra unor măsuri pentru a spori capacitatea Ucrainei de a-și asigura propria securitate. Aceștia au decis, de asemenea, să își dezvolte în continuare sprijinul practic acordat Ucrainei, pe baza unei îmbunătățiri semnificative a programelor de cooperare existente, precum și a dezvoltării unor programe noi și substanțiale. 

La Summitul NATO din 2016 de la Varșovia, măsurile Alianței în sprijinul Ucrainei au devenit parte a Pachetului global de asistență (PAC), care este conceput pentru a sprijini capacitatea Ucrainei de a-și asigura propria securitate și de a pune în aplicare reforme de amploare bazate pe standardele NATO, pe principiile euroatlantice și pe cele mai bune practici, potrivit European Pravda.

În cadrul PAC, NATO a ajutat Ucraina să își transforme sectorul de securitate și apărare timp de mulți ani, oferind consiliere la nivel strategic prin intermediul Reprezentanței NATO în Ucraina și sprijin practic printr-o serie de programe și inițiative de consolidare a capacităților. Prin aceste programe și consultanță personalizată, NATO a consolidat în mod semnificativ capacitatea și reziliența sectorului de securitate și apărare al Ucrainei, precum și capacitatea acesteia de a contracara amenințările hibride. NATO și aliații au oferit, de asemenea, un sprijin extins pentru dezvoltarea capacităților, inclusiv prin formare și educație și prin furnizarea de echipamente.