Lumea la zi

Aljazeera: Biden și Xi s-au întâlnit pe fondul unor relații tensionate la summitul G20 de la Bali

Biden și Xi Jinping, Sursă foto: Getty Images
Sursă foto: Getty Images

Liderul chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden s-au întâlnit pentru discuții mult așteptate, care au loc în contextul în care relațiile dintre țările lor sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, afectate de dezacorduri pe o serie de teme, de la Taiwan la comerț. Cei doi lideri, care au avut primele discuții personale de când Biden a devenit președinte, s-au întâlnit luni pe insula indoneziană Bali, înaintea unui summit al Grupului celor 20 (G20) care se anunță a fi plin de tensiuni din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Biden și Xi și-au strâns mâinile în fața unui rând de steaguri chinezești și americane, în timp ce se întâlneau la hotelul de lux Mulia, situat în golful Nusa Dua din Bali.

„Lumea a ajuns la o răscruce de drumuri”, a declarat Xi, promițând o discuție „sinceră” despre problemele care au zdruncinat relațiile dintre cele două mari puteri ale lumii.

„Lumea se așteaptă ca Republica Populară Chineză și Statele Unite să gestioneze corect relația”, a spus el.

SUA vrea să detensioneze relația cu China

La rândul său, Biden l-a întâmpinat pe Xi cu un zâmbet care ascundea concurența tot mai mare dintre națiunea care a definit ultimul secol și un rival care încearcă să îl definească pe următorul, scriu cei de la Aljazeera.

Biden a declarat că dorește ca SUA și China „să își gestioneze diferențele, să împiedice concurența să se transforme în conflict”.

În ajunul întâlnirii sale cu Xi, Biden le-a spus liderilor asiatici din Cambodgia că liniile de comunicare cu China vor rămâne deschise pentru a preveni conflictul, dar că se așteaptă ca discuțiile să fie dure.

Biden a declarat reporterilor că a avut „întotdeauna discuții directe” cu Xi, iar acest lucru i-a împiedicat pe oricare dintre ei să facă „calcule greșite” cu privire la intențiile lor.

„Îl cunosc bine, el mă cunoaște”, a spus Biden. „Trebuie doar să ne dăm seama unde sunt liniile roșii și care sunt cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi din următorii doi ani.”

Biden a sosit în Bali duminică seară, în timp ce Partidul Democrat și-a păstrat controlul asupra Senatului, după ce a obținut rezultate mai bune decât se aștepta în alegerile de la jumătatea mandatului.

Xi Jinping, care și-a asigurat un al treilea mandat la Congresul Partidului Comunist de luna trecută, este cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace.

Așteptări scăzute

Discuțiile planificate au fost puțin mediatizate în presa de stat chineză, care a relatat că Xi va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu președintele argentinian Alberto Fernandez, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu președintele senegalez Macky Sall.

„Există așteptări scăzute din partea Chinei și cel mai pozitiv rezultat este poate faptul că cele două părți mențin deschise canalele de comunicare”, a declarat Patrick Fok de la Al Jazeera, care se află la Beijing.

Relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat brusc în ultimii ani din cauza unor probleme care variază de la Hong Kong și Taiwan la Marea Chinei de Sud, practicile comerciale coercitive și restricțiile impuse de SUA asupra tehnologiei chineze.

Tensiunile au crescut și mai mult după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a călătorit în Taiwan în luna august. Beijingul revendică insula autoguvernată ca fiind a sa și a fost înfuriat de această călătorie, efectuând zile întregi de exerciții aeriene și navale în jurul insulei după plecarea lui Pelosi.

Biden și Xi, care au avut cinci convorbiri telefonice sau video de când Biden a devenit președinte în ianuarie 2021, s-au întâlnit ultima dată în persoană în timpul administrației Obama, când Biden era vicepreședinte.

Cerințele Chinei

Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a cerut administrației Biden să „înceteze politizarea” comerțului și să îmbrățișeze revendicarea suveranității Beijingului asupra Taiwanului.

Beijingul dorește, de asemenea, ca Washingtonul să ridice tarifele vamale impuse de fostul președinte Donald Trump în 2019 și să ușureze restricțiile privind accesul chinezilor la cipuri și alte tehnologii americane. Biden a lăsat majoritatea acestora în vigoare și a adăugat restricții privind accesul la tehnologii despre care oficialii americani spun că pot fi folosite în dezvoltarea de arme.

„Statele Unite trebuie să înceteze să politizeze, să înarmeze și să ideologizeze problemele comerciale”, a declarat Zhao în cadrul unui briefing.

De asemenea, este probabil ca Biden să îndemne Beijingul să adopte o abordare mai asertivă față de războiul Rusiei din Ucraina. Liderul chinez s-a abținut în mare măsură de la criticile publice la adresa acțiunilor președintelui rus Vladimir Putin, Beijingul abținându-se la voturi cheie la Națiunile Unite.

„Credem că, bineînțeles, fiecare țară din lume ar trebui să facă mai mult pentru a convinge Rusia, în special cele care au relații cu aceasta, să pună capăt acestui război și să părăsească Ucraina”, a declarat consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

Trebuie să îmblânzească Coreea de Nord

Oficialii spun că Biden va îndemna, de asemenea, China să țină în frâu aliatul său, Coreea de Nord, după numărul fără precedent de teste cu rachete din acest an.

„Beijingul are un rol integral de jucat în încurajarea reținerii nord-coreene și în stimularea denuclearizării”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul, în comentarii trimise prin e-mail.

„Deși există puține șanse ca întâlnirea Biden-Xi din timpul G20 să sporească imediat cooperarea, cadrul pentru a trata cu Phenian nu ar trebui să fie „Războiul Rece 2.0″, ci mai degrabă o apărare multilaterală a ordinii internaționale.”