Lumea la zi

Putin nu merge la summitul G20! Federația Rusă va fi reprezentată de Serghei Lavrov

Sursa foto: Aleph News
Sursa foto: alephnews.ro

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul din Bali al Grupului celor 20, iar delegația rusă va fi condusă de ministrul de externe Serghei Lavrov, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite TASS. „S-a decis că Rusia va fi reprezentată de Serghei Lavrov la summitul G20”, a declarat oficialul de la Kremlin.

Anterior, în cursul zilei de joi, Reuters, citând o sursă din cadrul guvernului indonezian, a relatat că, liderul rus ar putea participa la una dintre sesiunile summitului în format online. Summitul G20 va avea loc în perioada 15-16 noiembrie.

Putin nu va participa la summitul G20

Acesta a fost informat oficial că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va participa la summitul G20 și va fi reprezentat de un oficial de nivel înalt, iar acest lucru a fost discutat de președintele Joko Widodo și Putin în conversații telefonice anterioare”, a declarat pentru AP, Pandjaitan, care este și șeful de sprijin pentru evenimentele G20.

Acesta spus că nu știe de ce Putin a decis să nu vină, adăugând că „poate pentru că președintele Putin este ocupat acasă” și că această decizie trebuie respectată.

„Orice s-ar întâmpla cu decizia Rusiei, este pentru binele nostru comun și este cel mai bine pentru noi toți”, a declarat ministrul, citat de Associated Press.

Președintele Putin ar putea participa la summitul G20 de la Bali prin videoconferință, a declarat joi pentru TASS atașatul de presă al Ambasadei Rusiei în Indonezia, Alexander Tumaikin. Delegația rusă va fi condusă de ministrul de externe Serghei Lavrov, a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Serghei Lavrov îi va ține locul lui Vladimir Putin

Rusia va anunța mai multe inițiative în domeniul alimentar și energetic în marja summitului G20 din Indonezia, printre care cooperarea cu Turcia în domeniul gazelor și livrări de loturi mari de cereale și îngrășăminte, a declarat joi reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

„Rusia își va confirma disponibilitatea de a rămâne un furnizor de încredere de produse alimentare și resurse energetice pe piețele externe, atât pe baze comerciale, cât și umanitare, respingând în același timp orice încercări de control al prețurilor și alte presiuni externe”, a declarat ea, adăugând că Rusia intenționează „să anunțe mai multe inițiative specifice în acest sens, inclusiv creșterea cooperării în domeniul gazelor cu Turcia și organizarea livrărilor de cantități mari de cereale și îngrășăminte”, potrivit g4media.ro.

„Subliniem importanța demonopolizării arhitecturii economice globale și a dezvoltării rutelor logistice, a clusterelor tehnologice și a sistemelor de plată independent de turbulențele politice”, a adăugat Zakharova.

Ea a mai precizat că „Rusia va fi reprezentată de o delegație condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care va participa la sesiunile plenare și va avea mai multe întâlniri bilaterale în marja evenimentului”.