Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia și Ucraina se judecă la Curtea Internațională! E vorba de mulți bani
Lumea la zi

Rusia și Ucraina se judecă la Curtea Internațională! E vorba de mulți bani

Rusia şi ucraina, sursa foto playtech

Rusia şi Ucraina au un conflict militar de peste un an şi jumătate. Iar acum, Curtea Internaţională de Justiţie ar putea decide despăgubiri pentru Kiev din partea Moscovei. Rusia pretinde că a invadat ţara cu care se învecinează în vest pentru că aceasta ar fi plănuit un genocid.

Şi în mesajul pe care Vladimir Putin l-a transmis la începutul invaziei a acuzat guvernul ucrainean de nazism. El a insistat şi asupra faptului că regiunea estică a ţării, pe care ruşii au atacat-o, ar fi fost epicentrul tendinţelor de genocid.

Rusia şi Ucraina se confruntă pe toate planurile

Din punctul de vedere al Kievului, acuzele de nazism şi tendinţe genocidare sunt abuzuri. Mai precis, Rusia a abuzat dreptul internaţional acuzând Ucraina de astfel de fapte şi direcţii ideologice. Această posibilă defăimare din partea Rusiei a dus la deschiderea unui dosar de către Curtea Internaţională de Justiţie. Prima audiere ar urma să fie în data de 27 septembrie. Totuşi, Kremlinul doreşte ca dosarul să fie clasat.

Războiul declaraţiilor

Un verdict favorabil Ucrainei ar putea duce la mai multe despăgubiri duopă încheierea conflictului cu Rusia. Moscova susţine că acest atac în instanţă al Kievului este o cale de a delegitima acţiunile militare ale Kremlinului. Invazia rusă pe teritoriu ucrainean este văzută la nivel internaţional drept ilegală și nejustificată.

„Pare corect ca instanța să constate că are jurisdicție”, a spus Juliette McIntyre, care este observator al Curții Internaționale de Justiție. Ea a adăugat că Ucraina poate primi anumite avantaje dacă Moscova va fi judecată în cadrul acestui dosar. Kremlinul este deja în vizorul CIJ pentru invazia sa pe teritoriu ucrainean.

„Dacă instanța constată că nu a existat o justificare legală în temeiul Convenției de genocid pentru actele Rusiei, decizia poate stabili o cerere viitoare de despăgubire”, a explicat McIntyre, conform HotNews.

Definiția Convenției Națiunilor Unite definește genocidul drept o serie de acțiuni „cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”.