Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia se află în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream? Dmitri Peskov: „Este previzbil de stupid!”
Lumea la zi

Rusia se află în spatele exploziilor de la gazoductele Nord Stream? Dmitri Peskov: „Este previzbil de stupid!”

Peskov, Sursă foto: Universul.net
Peskov sursa foto Universul.net

Acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi fost cumva implicată într-un potențial atac asupra gazoductelor Nord Stream au fost respinse miercuri, 28 septembrie, de Kremlin. De asemenea, acesta a precizat că Statele Unite s-au opus gazoductelor și că firmele sale au obținut profituri semnificative din livrarea de gaz către Europa.

În cadrul unei conferințe de presă telefonice zilnice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că incidentul trebuie analizat și că nu este clar când va trebui să fie reparate conductele avariate.

Rusia neagă acuzațiile

Întrebat despre afirmațiile potrivit cărora Rusia s-ar putea afla în spatele posibilului atac, Peskov a declarat: „Este destul de previzibil și, de asemenea, previzibil de stupid”. „Aceasta este o mare problemă pentru noi, deoarece, în primul rând, ambele linii ale Nord Stream 2 sunt pline de gaz – întregul sistem este pregătit să pompeze gaz, iar gazul este foarte scump… Acum, gazul zboară în aer”. Acesta a continuat „Suntem interesați de asta? Nu, nu ne interesează, am pierdut o rută pentru livrările de gaze către Europa”, a declarat Peskov, potrivit Reuters.

Europa investighează presupusele atacuri care au dus la scurgeri semnificative în Marea Baltică din două gazoducte rusești aflate în centrul unui blocaj energetic, reclamate de Germania, Danemarca și Suedia.  „Vedem profiturile uriașe ale furnizorilor americani de gaze naturale lichefiate, care și-au mărit de multe ori livrările către continentul european”, a spus Peskov. „Ei sunt foarte, foarte interesați să primească în continuare profiturile lor foarte mari”, a adăugat el.

În timp ce Europa încearcă să se debaraseze de livrările de gaz rusesc, Statele Unite intenționează să exporte în acest an cel puțin 15 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaz natural lichefiat (GNL) pe piețele Uniunii Europene.

Rusia a susținut că sabotajul este o posibilitate și că scurgerile pun în pericol securitatea energetică a continentului. Acest lucru vine după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa după ce Occidentul a impus sancțiuni din cauza campaniei militare a Moscovei în Ucraina. „Înainte de a face orice afirmație, ar trebui să așteptăm investigarea acestor rupturi, dacă a existat sau nu o explozie”, a declarat Peskov. Informații privind incidentul ar putea fi așteptate de la Danemarca și Suedia, a spus el.

Operatorul rețelei, Nord Stream AG, a raportat marți că trei dintre cele patru linii offshore ale sistemului au suferit daune „fără precedent” într-o singură zi. În momentul producerii evenimentului, nici una dintre conductele Nord Stream nu livraseră încă gaze. Ambele linii ale gazoductului au avut o scădere considerabilă a presiunii ca urmare a scurgerii de gaz, potrivit Nord Stream 1, în timp ce linia A a gazoductului a înregistrat o scădere mare a presiunii luni, potrivit Nord Stream 2.