Infofinanciar > Info > Fără gaz rusesc! Importurile pentru piața internă a României au fost oprite brusc
Info

Fără gaz rusesc! Importurile pentru piața internă a României au fost oprite brusc

gaz rusesc sursa foto Replica Media
sursa foto: Replica Media

Astăzi importurile de gaze rusești care aveau ca destinația piața din România au fost sistate. În momentul de față, gazele care ajung la noi în țară sunt doar cele de tranzit care ajung în Ungaria.

Importurile rusești care intrau în România prin gazoductul TurkStream au fost oprite brusc de la un nivel de 8-9 milioane de mc/zi la unul de 4,8 milioane de mc/zi. Din această cantitate, 4,5 milioane de mc/z sunt destinați Ungariei.

Conform profit.ro, nivelul de aprovizionare a ajuns la 11,5 milioane mc de la 16,5 milioane mc. Această sistare va obliga automat companiile să găsească alte surse și trasee alternative de gaze.

Interconectorul din Bulgaria nu funcționează

Este o stare de îngrijorare având în vedere faptul că interconectorul dintre Grecia și Bulgaria nu funcționează și este probabil ca acesta să nu meargă nici în octombrie, așa cum era anunțat inițial.

Principalele surse de importare a gazelor ar fi Grecia și Turcia.

„Dacă în perioadele de cerere maximă (ianuarie – martie) sursele de gaze din producția internă și din depozitele de înmagazinare gaze naturale sunt exploatate la maxim și cantitățile de gaze achiziționate de pe burse ca și produse standardizate pe termen scurt nu acoperă necesarul de gaze care să mențină SNT în limite operaționale atunci singură sursă disponibilă pentru menținerea SNT în Iimite operaționale este din import”, a transmis Transgaz. Această declarație vine pe fondul de organizare al unei licitații de achiziționare a serviciilor de echilibrare.

Transgaz este de acord să achite o sumă între 1,079 și 1,349 de miliarde de lei pe o cantitate de gaze de 128 milioane mc sa 1,37 TWh. La această valoare se poate face o adăugire de 25%.

Aceasta nu este prima încercare a companiei de a achiziționa servicii de acest tip. Licitațiile au fost anulate din cauza că nicio companie nu a fost interesată.

Ce se va întâmpla la iarnă?

În momentul de față, România are depozitele de resurse la un nivel de 67%. Se poate ca până în iarnă, nivelul țării să ajungă la 80%, fiind și ținta impusă de Uniunea Europeană. Costul reînnoirii rezervelor va fi de peste 50 de miliarde de euro. Această sumă este de 10 ori mai mare decât media istorică.

„Europa rămâne dependentă de două lucruri: cât de rece va fi iarna și cum vor evolua livrările rusești spre primăvară. Incertitudinea asupra ambelor va menține probabil prețurile ridicate, chiar dacă stocurile continuă să crească în următoarele luni”, a transmis un analist specializat în piața petrolului al UBS, Giovanni Staunovo.

„În mod ipotetic, înlocuirea livrărilor North Stream 1 în această iarnă, pe baza prețului viitor al TTF pentru sezonul de iarnă, ar costa Europa peste 50 de miliarde de euro, preț de aproximativ 10 ori mai mare decât prețul istoric”, a declarat Callum Macpherson, șeful mărfurilor la Investec.