Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu va reuși să obțină un succes semnificativ în ofensiva din primăvară! Există constrângeri severe
Lumea la zi

Rusia nu va reuși să obțină un succes semnificativ în ofensiva din primăvară! Există constrângeri severe

Soldați ruși
Sursă foto: Hepta

Mai mulți oficiali occidentali au declarat la unison că Rusia are șanse minime să înregistreze un succes strategic pe frontul din Ucraina în cadrul unei eventuale ofensive din primăvară. Acest lucru este datorat faptului că armata rusă are parte de un sprijin limitat în ceea ce privește raportul de forțe, echipamentele sau logistica.

Astfel, în opinia autorităților, aceste amănunte vor putea permite Rusiei „să încerce să lanseze o ofensivă”, însă „capacitatea acesteia de a schimba cursul conflictului în actualul moment este limitată”.

De asemenea, oficialii chestionați susțin că Moscova face în prezent tot posibilul pentru a-și înlocui pierderile.

„Există constrângeri severe în ceea ce privește capacitatea lor de a suplini cu adevărat pierderile pe care le-au suferit în Ucraina, motiv pentru care îi vedeți că apelează la parteneri internaționali pentru a încerca să umple golul”, au mai transmis aceștia.

Cursa „înarmărilor”

În plus, autoritățile occidentale au creionat o „cursă” între Rusia și Ucraina pentru „cine poate menține aprovizionarea cu arme”.

În prezent, susțin oficialii, ofensiva armatei ruse în Ucraina se resfrânge mai mult la „desfășurarea și redistribuirea la nivel local oamenilor și a echipamentelor existente. Vedeți oameni care întreprind un fel de acțiuni ofensive, dar nu cred că vedeți începutul ofensivei în termeni strategici mari. Este puțin probabil ca sute de mii de rezerviști mobilizați să fi fost constituiți în formațiuni coezive capabile de operațiuni majore de ofensivă și manevră”, scrie CNN, citat de Hotnews.

Nu vor apela la Belarus

La organizarea unei eventuale ofensive în primăvară, sunt puține șanse ca Rusia să apeleze la vecinul său de încredere, Belarus, au mai dezvăluit aceiași oficiali.

„Belarus oferă un teren de antrenament util pentru forțele rusești, unde îi pot trimite pentru instruire și apoi îi pot duce înapoi pe frontul din Ucraina”; „Vedem forțe rusești în Belarus. Nu le vedem desfășurate la graniță și, în acest moment, nu au genul de capacitate logistică pentru a se proiecta și a amenința Kievul.”, au transmis aceștia.

Însă, staționarea mai multor trupe și vehicule rusești în Belarus, în nordul Ucrainei, forțează armata condusă de președintele Volodimir Zelenski să-și staționeze soldați și în acea direcție pentru a „compensa acest risc potențial”, au menționat autoritățile din Occident.

Rusia va „lovi” sigur în primăvară

Comandantul-şef al forţelor armate din Letonia, Valdemaras Rupšys, a declarat luni că Rusia își planifică lansarea unei ofensive generale în primăvară împotriva Ucrainei. Astfel, potrivit acestuia, armata lui Putin vrea să profite de „fereastră de oportunitate” creată înainte ca autoritățile de la Kiev să primească tancurile grele solicitate și, ulterior, promise de aliații occidentali.

„Rusia a trecut la un război total, implicând întreaga populaţie în mobilizare şi plasându-şi economia ‘pe picior de război’. În condiţiile unei astfel de confruntări, logistica şi asigurarea tehnico-materială sunt cheia”, a susținut oficialul leton în cadrul unui interviu acordat agenţiei de presă ucrainene Guildhall, scrie Cotidianul.

„În etapa actuală, Rusia are suficiente resurse pentru operaţiuni de luptă, iar NATO trebuie să asigure asistenţă Ucrainei într-un război de această natură”; „Acum chiar şi un orb poate să vadă că ei (ruşii) se pregătesc pentru un nou val de ofensivă. Şi, probabil, s-ar putea opri sau schimba intenţia doar dacă vor vedea că Ucraina are suficiente echipamente, muniţii, arme şi personal instruit”, a mai declarat Rupšys. interviu acordat agenţiei de presă ucrainene Guildhall.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.