Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul digital continuă. Încă o țară occidentală interzice Tik Tok din rațiuni de securitate. Ce spun chinezii
Lumea la zi

Războiul digital continuă. Încă o țară occidentală interzice Tik Tok din rațiuni de securitate. Ce spun chinezii

TikTok, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Noua Zeelandă va interzice TikTok pe toate dispozitivele cu acces la parlamentul său până la sfârșitul acestei luni, devenind astfel cea mai recentă țară care a impus o interdicție oficială asupra popularei platforme de socializare deținută de un conglomerat tehnologic cu sediul la Beijing, informează CNN.

În frunte cu Statele Unite, un număr tot mai mare de națiuni occidentale impun restricții privind utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale, invocând preocupări legate de securitatea națională.

Rafael Gonzalez-Montero, șeful executiv al serviciului parlamentar din Noua Zeelandă, a declarat vineri, 17 martie, că riscurile menținerii aplicației de partajare video „nu sunt acceptabile”.

Tik Tok nu mai poate fi o aplicație acceptată

„Această decizie a fost luată pe baza analizei propriilor noștri experți și în urma discuțiilor cu colegii noștri din guvern și de la nivel internațional. La sfatul experților noștri în securitate cibernetică, Serviciul Parlamentar a informat membrii și personalul că aplicația TikTok va fi eliminată de pe toate dispozitivele cu acces la rețeaua parlamentară”, a scris el, conform CNN.

CNN a contactat TikTok și proprietarul acesteia, ByteDance, cu sediul la Beijing, pentru comentarii.

Într-un e-mail trimis membrilor parlamentului, văzut de CNN, Gonzalez-Montero le-a spus parlamentarilor că aplicația va fi eliminată de pe dispozitivele lor corporative la 31 martie, după care nu vor mai putea să o descarce din nou.

Parlamentarii trebuie să renunțe la Tik Tok

De asemenea, el le-a cerut legislatorilor să dezinstaleze aplicația de pe dispozitivele lor private, adăugând că, dacă nu se conformează, aceștia nu vor mai putea accesa rețeaua parlamentară.

Parlamentarul neozeelandez Simon O’Connor, care este și copreședinte al Alianței Interparlamentare pentru China (IPAC), a declarat pentru CNN că a salutat decizia, numind-o „una bună”.

„Eu – și IPAC în ansamblul său – avem de ceva timp îngrijorări serioase cu privire la confidențialitatea datelor”, a spus el, adăugând că răspunsurile TikTok la întrebările sale anterioare privind securitatea datelor au fost „nesatisfăcătoare”.

IPAC este un grup transfrontalier format din legislatori din țări democratice care se concentrează asupra relațiilor cu China și este adesea critic față de liderii de la Beijing.

Decizia Noii Zeelande a venit în urma unor acțiuni similare luate deja de aliații săi occidentali, în ciuda faptului că țara a avut o abordare mai prudentă atunci când a avut de-a face cu Beijingul, în parte din cauza faptului că China este un partener comercial atât de important.

Occidentul le interzice demnitarilor Tik Tok

Statele Unite, Marea Britanie și Canada au ordonat eliminarea aplicației de pe toate telefoanele guvernamentale, invocând preocupări legate de securitatea cibernetică.

Toate cele trei țări fac parte din așa-numita alianță „Five Eyes”, care cooperează între ele în ceea ce privește colectarea și schimbul de informații. Australia și Noua Zeelandă completează cele cinci.

Aplicația chineză de partajare video este, de asemenea, interzisă în toate cele trei instituții guvernamentale principale ale Uniunii Europene.

Tik Tok a devenit una dintre cele mai de succes platforme de socializare din lume și este extrem de populară în rândul tinerilor.

Aplicația de partajare a videoclipurilor scurte are peste 100 de milioane de utilizatori numai în Statele Unite.

Joe Biden pune presiune pe Tik Tok

Cea mai recentă mișcare a Noii Zeelande a venit la doar câteva ore după ce TikTok a recunoscut că administrația Biden a amenințat că va interzice funcționarea sa la nivel național dacă proprietarii săi chinezi nu vor accepta să cesioneze partea lor din platforma de socializare.

Oficialii americani și-au exprimat temerea că guvernul chinez ar putea folosi legile sale privind securitatea națională pentru a exercita presiuni asupra TikTok sau a companiei-mamă ByteDance pentru a preda informațiile personale ale utilizatorilor americani ai TikTok. Informațiile ar putea fi după folosite de serviciile de informații chineze.

China a acuzat Statele Unite că „suprimă în mod nejustificat” TikTok și că răspândesc „informații false” despre securitatea datelor.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat la începutul acestei luni în fața Comisiei de informații a Senatului SUA că se teme că guvernul chinez ar putea folosi TikTok pentru a influența opinia publică în cazul în care China ar invada Taiwanul, insula autoguvernată pe care Beijingul își revendică suveranitatea, deși nu a condus-o niciodată.

TikTok a negat în repetate rânduri că ar reprezenta vreun fel de risc de securitate și a declarat că este dispusă să colaboreze cu autoritățile de reglementare pentru a răspunde oricăror preocupări pe care acestea le-ar putea avea.