Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu are limite! „Zelenski s-a sinucis într-un buncăr din Kiev”
Lumea la zi

Rusia nu are limite! „Zelenski s-a sinucis într-un buncăr din Kiev”

Zelenski - sursa foto - idevice.ro
Sursa foto - idevice.ro

Grupurile de propagandă pro-ruse au spus, în mod eronat, la o perioadă de câteva săptămâni după ce a început războiul, că Volodimir Zelenski și-a luat viața. Acest lucru a fost susținut pentru a lovi moral publicul și de a lovi indirect guvernul din Ucraina. Conform CNN, aceste lucruri au fost declarate de către agenția americană de securitate cibernetică Mandiant.

Totuși, afirmația falsă conform căreia șeful de stat ucrainean s-a sinucis nu este singura „știre” de acest gen pe care Mandiant le urmărește. Lansatorii unor astfel de vești sunt oameni din Rusia sau Belarus care vor să inducă în eroare publicul din Ucraina, Rusia și din alte zone ale continentului.

Conform analiștilor, campaniile de fake news evindețiază modul în care Rusia este implicată în războiul informațional și eforturile depuse ca să modeleze părerile despre conflict. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că soldații ruși au parte de înfrângeri dure pe front.

O altă știre falsă a fost lansată de grupuri care au legătură cu Belarusul. Acestea au răspândit pe social media o informație falsă conform căreia o grupare de criminali din Polonia, complici fiind și oficialii acestui stat, ar lua organe de la refugiații din Ucraina.

Alden Wahlstrom, un analist senior în cadrul Mandiant, a spus pentru CNN următoarele lucruri: „Proliferarea operațiunilor informaționale aliniate cu Rusia sugerează importanța pe care Rusia o acordă modelării mediului informațional.”și „Am observat că actori cunoscuți folosesc activele și infrastructura campaniilor anterioare, folosind capabilitățile dezvoltate de-a lungul timpului.”.

Totuși, Mandiant nu a dedectat o legătură directă între răspândirea acestei informații false, mai precis sinuciderea lui Zelesnki, și guvernul din Rusia. Această activitate a fost totuși descrisă drept o „suspectă comapnia de influență rusă”, potrivit Digi24.

Știrile false sunt o practică veche pentru Rusia

De asemena, încă de pe vremea Uniunii Sovietice, dezinformarea și alte „măsuri active” au reprezentat o bază a Rusiei în ceea ce privește procesul de politică externă. În luna martie, pe Facebook și YouTube a fost eliminat un clip fals în care Zelenski le cerea soldaților lui să se predea. Președintele real din Ucraina a apărut în fața trupelor și le-a spus, de fapt, să continue să lupte.

Câteva mesaje false utilizate în propaganda pro-Rusia păreau să aibă puțin succes în mediul online, dar cetățenii și soldații din Ucraina nu au dat dovadă că sunt influențați în vreun fel de această campanie de dezinformare.

CNN spune că cerut din partea Ambasadei Rusiei la Washington și Ministerului de Externe din Belarus să ofere comentarii în legătură cu cercetarea pe care Mandiant o face.

Tot conform Mandiant, un proces de dezinformare pro-Iran s-a desfășurat astfel: a fost folosită identitatea unui jurnalist din Rusia pentru postarea unor mesaje pe Twitter de unde rezulta faptul că Israel, mai precis serviciile de informații din acest stat, au ajutat Ucraina la începutul războiului. Acest lucru a fost o încercare din partea Iranului de a tensiona relațiile dintre Rusia și Israel.