Infofinanciar > Lumea la zi > O mare putere mondială susține financiar Rusia! China își reface stocurile de hidrocarburi
Lumea la zi

O mare putere mondială susține financiar Rusia! China își reface stocurile de hidrocarburi

China si Rusia sursa foto Jurnalul
Sursa foto: Jurnalul

China își reface stocurile de țiței cu petrol rusesc. Acesta este un semn că își întărește legăturile energetice cu Rusia, într-un moment în care Eropa vrea să interzică importurile din cauza războiul din Ucraina, transmite Bloomberg.

Surse sub forma anonimatului susțin că Beijingul discută cu Moscova despre achiziționarea unor cantități suplimentare de țiței. Acesta urmează să fie folosit pentru a alimenta rezervele strategice de petrol ale Chinei. Discuțiile sunt la momentul actual doar la nivel guvernamental. Firmele petroliere au o implicare relativ redusă. Detaliile privind cantitățile sau condițiile potențialei tranzacții nu au fost decise încă, susțin sursele, scrie Agerpres.

Prețul barilului a crescut masiv

Din cauza invaziei rusești din Ucraina, prețul barilului de țiței a crescut. NU se poate spune același lucru și despre prețul petrolului rusesc, care a înregistrat scăderi masive. Cumpărătorii se tem să mai cumpere pentru a nu le fi afectată reputația sau pentru a nu li se impune sancțiuni. În acest fel, China are ocazia de a-și înlocui ieftin rezervele strategice de petrol.

Totuși, miniștrii de Externe ai țărilor vizate nu au răspuns solicitărilor de a comenta informația apărută în presă.

Ce decizii vor fi luate la nivel mondial privind importurile rusești?

SUA și Marea Britanie s-au angajat să interzică importurile de petrol din Rusia. Uniunea Europeană discută măsuri similare, însă țițeiul de la grupul OPEC+ compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători, încă ajunge la cumpărătorii dispuşi, inclusiv India şi China.

Încă de la începutul războiului, rafinăriile din China achiziționează în mod discret țiței rusesc, cu toate că restricțiile dure au redus cererea în cel mai mare importator de țiței din lume.

Beijingul este discret în ceea ce privește stocurile proprii

Nu sunt date publicității date care arată stocurile de țiței ale Beijingului. Firmele fac estimări pe baza datelor transmise de sateliți. Unele prognoze susțin că țara are capacitatea de a stoca peste un miliard de barili, acestea fiind stocuri atât comerciale, cât și strategice.

„Există posibilitatea majorării stocurilor şi ar fi o oportunitate grozavă pentru ei să facă asta, dacă pot obţine condiţii comerciale avantajoase”, a apreciat Jane Xie, analist la firma Kpler.

Kpler estimează nivelul total al stocurilor la 926,1 milioane de barili. Este în creştere de la 869 milioane de barili la mijlocul lunii martie. Este mai scăzut cu 6% faţă de nivelul record din septembrie 2020. Comparativ, pentru rezervele strategice ale SUA există o capacitate de 714 milioane de barili, în prezent fiind aproximativ 538 milioane de barili.