Infofinanciar > Info > Lovitură dură pentru Ucraina! NATO recunoaște că pierde un oraș de 80.000 de locuitori
Info Lumea la zi

Lovitură dură pentru Ucraina! NATO recunoaște că pierde un oraș de 80.000 de locuitori

Lovitură dură pentru Ucraina! NATO recunoaște că pierde un oraș de 80.000 de locuitori
sursa foto aleph news

Ucraina se află într-un nou impediment în urma invadării teritoriului de către Rusia. Armata ucraineană se confruntă cu o criză de proiectile. Armata ucraineană are nevoie de o cantitate mare de arme pentru a face față atacurilor ruse.

Armata ucraineană care trage mii de obuze zilnic pentru a respinge atacurile se află într-o lipsă acută de proiectile de calibrul 155 mm.

Ucraina cere ajutorul membrilor UE

Necesarul de arme este greu de calculat în cazul Ucrainei fiind constant în stare de alertă și prada conflictelor armate. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus că forțele de apărare ale țării au nevoie de un milion de obuze de 155 milimetri, precum și de proiectile de 105 milimetri. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 4 miliarde de euro.

În această situație de impas, forțele ucrainene cer ajutorul aliaților din Uniunea Europeană și NATO. Țările care susțin Ucraina trebuie să trimită cât mai repede muniție pentru a combate forțele ruse.

Oleksii Reznikov a menționat că muniția trebuie trimisă cât mai repede posibil, în urma reuniunii miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană, ce a avut loc la Stockholm. Ministrul ucrainean a precizat că susține aplicarea unui plan propus de Estonia. Planul presupune ca statele UE să garanteze împreună aceste muniții.

Necesarul Ucrainei de armament este extrem de mare și trebuie actualizat de la o lună la alta. Uaincra are nevoie de 90.000 până la 100.000 de proiectile de artilerie pe lună, a mai spus ministrul ucrainean al Apărării.

Bahmut ar putea cădea în mâinile rușilor 

Reuniunea miniștrilor europeni de Externe din 20 martie are drept obiectiv aprobarea deciziilor propuse la Reuniunea din Stockholm. În acest timp, armata ucraineană este amenințată de forțele ruse prin încercuirea orașului Bahmut, care se află sub asediu de mai multe luni.

„Nu putem exclude ca Bahmut să cadă în zilele următoare”, a declarat la Stockholm secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Afirmația secretarului general NATO trezește un semnal de alarmă deoarece orașul Bahmut este o importantă parte strategică, din punct de vedere al amplasării. Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a avertizat că o eventuală cădere a acestui oraș în mâinile trupelor ruse le-ar deschide acestora „cale liberă” în estul Ucrainei.

Stoltenberg a atras atenția asupra desfășurărilor militare din Ucraina, acesta afirmând  că putem vorbi de un „război de uzură”. Diferența între cantitatea de muniții folosită de armata ucraineană și producția statelor NATO, care oferă ajutor militar Ucrainei, „nu este sustenabilă”. Acest lucru determină faptul că trebuie mărită producția.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, s-a pronunțat susținând aprovizionarea Ucrainei cu muniții, chiar în detrimentul statelor UE.

„Ucrainenii au nevoie de ele acum. Statele membre, din fericire pentru ele, nu sunt în război, așa că mai pot să aștepte”, a spus Borrell, cu referire la livrările necesare pentru completarea stocurilor diminuate în urma ajutorului militar oferit Ucrainei.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), condus de diplomatul european, a cerut membrilor să contribuie cu încă un miliard de euro la așa-numita „Facilitate europeană pentru pace” (FEP). Banii vor fi folosiți pentru achiziția a circa 250.000 de obuze de artilerie de calibrul 155 mm pentru Ucraina, propunere discutată la reuniunea de la Stockholm. Însă oficialii ucraineni afirmă ca au nevoie de cel puțin patru ori mai multe obuze, conform Antena3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.