Infofinanciar > Lumea la zi > Război de imagine. Cum îi răspunde Șoigu lui Prigojin. Poze de pe front
Lumea la zi

Război de imagine. Cum îi răspunde Șoigu lui Prigojin. Poze de pe front

Soigu
Sursa foto: Antena 3

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o vizită rapidă a trupelor rusești care servesc în Ucraina ocupată. Vizita pare să aibă legătură mai mult cu acuzele lansate la adresa ministerului de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, decât cu evoluția invaziei rusești.

O scurtă înregistrare video publicată de Ministerul rus al Apărării îl înfățișează pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-un elicopter și apoi, pentru scurt timp, în compania mai multor comandanți militarii în mijlocul unor clădiri puternic avariate. Serviciile de informații occidentale nu au putut să geolocalizeze imediat videoclipul. Videoclipul nu a indicat faptul că Șoigu s-ar afla în apropierea unor linii de front active. Ministerul rus Apărării a declarat că Serghei Șoigu „a inspectat postul de comandă înaintat al uneia dintre formațiunile forțelor Vostok [de est] în direcția Donețk Sud”.

Criticii ruși ai lui Serghei Șoigu l-au descris în mod frecvent ca fiind rupt de realitățile conflictului din Ucraina. Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private Wagner, a apărut în mod regulat pe liniile de front din jurul orașului Bahmut, acuzând adesea Ministerul Apărării că i-a lipsit pe luptătorii săi de resurse, precum și de incompetență birocratică.

Vizita ministrului Serghei Șoigu, doar un exercițiu de imagine?

Prigojin a declarat vineri că luptătorii săi aproape că au înconjurat orașul Bahmut, obiectiv cu o importanță simbolică pentru ucraineni și pe care forțele rusești ar putea să îl revendice în curând.

Vizita lui Șoigu ar putea fi menită să fie o ripostă la prezența tot mai vizibilă a lui Evgheni Prigojin și, de asemenea, să accelereze operațiunile rusești. Deși au existat câștiguri rusești treptate în jurul orașului Bahmut (cu costuri mari de ambele părți) și o escaladare substanțială a atacurilor de artilerie, tancuri și aviație rusești în multe zone, o mare parte din linia lungă a frontului este la fel ca acum trei luni.

Aceasta în ciuda mobilizării de către Rusia a 300.000 de oameni în toamna anului trecut și a eforturilor de a concentra resursele în teatrul Donbas, după retragerea rusă din aproape jumătate din regiunea Kherson din sud, în noiembrie.

Încă un general rus este contestat de unitățile din subordine

Videoclipul difuzat de Ministerul Apărării îl arată pe Shoigu la o întâlnire cu trei ofițeri superiori implicați în conflict: general-coloneii Mihail Mizintsev, Serghei Rudskoi și Rustam Muradov. Filmarea este probabil menită să arate că Ministerul ruse al Apărării deține ferm controlul operațiunii, în ciuda comentariilor lui Evgheni Prigojin.

Prezența generalului Muradov este notabilă. Comandantul Districtului Militar de Est a fost și el criticat frecvent de bloggerii militari ruși și chiar de unitățile aflate sub comanda sa pentru tacticile care au dus la pierderi grele, în special în jurul orașului Vuhledar, unde forțele rusești au suferit pierderi catastrofale în ianuarie. În ciuda desfășurării unei forțe de asalt rusești considerabile, orașul rămâne în mâinile ucrainenilor. „Acest laș se culcă la punctul de control și trimite coloană după coloană până când comandantul uneia dintre brigăzile implicate în asaltul de la Vuhledar este mort pe linia de contact”, este unul din comentariile apărute pe Canalul Telegram pro-Wagner Grey Zone.

În videoclipul publicat sâmbătă de Ministerul Apărării, se vede cum ministrul Șoigu înmânează distincții mai multor soldați, spunând: „Mai avem încă mult de lucru. Sper din tot sufletul că veți continua să vă serviți cu credință țara noastră. Mult noroc, succes și, bineînțeles, să vă întoarceți acasă în viață!”. Potrivit comentatorilor CNN, aceste este încă un indiciu că ierarhia rusă se așteaptă la o muncă îndelungată pentru a atinge obiectivele invaziei, departe de campania fulger care a fost promisă cu un an în urmă.