Lumea la zi

Rusia, în impas economic! Deficitul bugetar din decembrie a atins un nivel record

rusia economie thestatesman.com
sursă foto: thestatesman.com

Deficitul fiscal lunar al Federației Ruse a atins un nivel record de până la 3.900 de miliarde de ruble în luna decembrie a anului trecut. Aceste probleme economice au apărut pe fondul interdicției impuse de către statele membre ale Uniunii Europene (UE) privind exporturile de țiței pe mare, dar și al creșterii costurilor operaționale ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Aceste informații vin de pe urma analizei datelor de către jurnaliștii de la Bloomberg, citați de către publicația rusească The Moscow Times, date bazate pe rezultatele bugetare preliminare.

Ministrul de Finanțe de la Moscova, Anton Siluanov, a confirmat, de asemenea, marți, la data de 10 ianuarie, că deficitul bugetar total al Rusiei în anul 2022 s-a ridicat la valoarea de 3.300 de miliarde de ruble, coeficientul a 47 miliarde de dolari, sau, procentual vorbind, 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Astfel, s-a ajuns în situația în care s-a atins cel de-al doilea cel mai mare deficit din istoria modernă a Rusiei, depășit doar de cel înregistrat în 2020, în plină pandemie de coronavirus.

Optimismul rusesc

Cu toate acestea, ministrul Siluanov se declară, totuși, ca fiind optimist cu privire la cifra rezultată, asta după încheierea unei ședințe guvernamentale ținute în ziua de marți. Oficialul de la Mosciva menționează faptul că „sumele de bani alocate fondurilor nebugetare de stat prin amânări ale primelor de asigurare” ar trebui luate în considerare atunci când se analizează mărimea deficitului bugetar.

„Dacă scădem aceste fonduri din volumul de cheltuieli, atunci deficitul bugetar s-a ridicat la 1,8% din produsul intern brut, ceea ce este mai puțin de 2%, așa cum era planificat”, a spus Siluanov în cadrulunei conferințe de presă de după ședința de Guvern. Cheltuielile guvernamentale totale ale Rusiei în 2022 s-au ridicat la valoarea de 31.110 miliarde de ruble, depășind cu peste o treime prognoza de dinainte de război și cu peste un sfert suma cheltuită în anul 2021.

Unde a pierdut Rusia pe plan economic?

Taxele pe vânzările la export de petrol, gaze și alte mărfuri au fost principala sursă de venituri bugetare ale Rusiei în 2022. Veniturile generate de impozitele pe vânzările de petrol au crescut cu 33% de la an la an, în timp ce veniturile fiscale din vânzările de gaze au crescut, de asemenea, de peste trei ori. Cu toate acestea, având în vedere sancțiunile recente ale Uniunii Europene, dar și plafonarea prețului la gaze al blocului comunitar de state, bugetul nu se va mai putea baza pe exporturile de mărfuri în 2023, potrivit peognozelor celor de la Bloomberg.

„Rusia se îndreaptă spre noul an fără această mare amortizare, fără piața europeană pentru exporturile de gaze, cu prețuri mult mai mici la petrol și volume mai mici de exporturi de petrol”, a declarat economistul Janis Kluge de la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate într-un interviu pentru The Moscow Times la începutul acestei luni, adăugând că acest lucru „va fi o mare problemă” pentru statul rus, mai ales în contextul conflictului militar pe care îl duce cu Ucraina de aproape 11 luni de zile.