Infofinanciar > Lumea la zi > SUA a înregistrat un deficit bugetar record! Acesta a crescut cu 30% față de anul precedent
Lumea la zi

SUA a înregistrat un deficit bugetar record! Acesta a crescut cu 30% față de anul precedent

SUA a înregistrat un deficit bugetar record! Acesta a crescut cu 30% față de anul precedent
sursa foto adevarul.ro

Guvernul SUA a înregistrat un deficit bugetar lunar de 249 miliarde de dolari în noiembrie, în creștere cu 30% față de anul precedent, pe fondul majorării cheltuielilor și al scăderii veniturilor, a anunțat luni Departamentul Trezoreriei americane.

Cheltuielile bugetului federal au crescut cu 28 de miliarde de dolari, sau 6% în noiembrie, agenții precum Departamentul Educației raportând o creștere a cheltuielilor, potrivit declarației lunare a Trezoreriei. Încasările pentru luna noiembrie au scăzut cu 10%, sau 29 de miliarde de dolari, cu scăderi observate în domenii precum veniturile guvernamentale din impozitele pe salarii.

Factorii determinanți

Scăderea veniturilor a fost determinată de un declin cu 4% a încasărilor fiscale individuale reţinute, o creştere cu 64% a rambursărilor de impozite individuale şi o scădere cu 98% a câştigurilor Rezervei Federale.

Cheltuielile au fost determinate de o creştere de 14 miliarde de dolari ,sau cu 18%, a costurilor Medicare şi de o creştere de 11 miliarde de dolari ,sau de 94%, a costurilor educaţiei, din cauza schimbărilor în programele de împrumuturi directe pentru studenţi şi a ştergerii unor împrumuturilor din serviciul public, a spus un oficial al Trezoreriei, potrivit G4Media.

Pentru anul fiscal 2023, care a început în octombrie, guvernul înregistrează un deficit de 336 de miliarde de dolari, care este cu 20 de miliarde de dolari mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut.

În cursul anului fiscal 2022, deficitul bugetar al SUA a fost redus la jumătate, scăzând la mai puțin de 1.400 de miliarde de dolari, pe fondul reducerii cheltuielilor legate de pandemie și al unui salt al veniturilor din cauza redresării economice în creștere.

Deși deficitul a fost cel mai mic din ultimii trei ani, acesta rămâne la un nivel istoric ridicat. În anul fiscal 2019, deficitul s-a ridicat la 980 de miliarde de dolari, potrivit CNN.

Cu toate acestea, datoria Statelor Unite rămâne una semnificativă, într-o perioadă în care inflația este la un nivel ridicat din punct de vedere istoric și când ratele dobânzilor cresc rapid – ceea ce face ca împrumuturile să fie și mai scumpe.

Ce este deficitul bugetar

Deficitul bugetar este un important indicator macroeconomic în care cheltuielile depășesc veniturile si reflectă sănătatea financiară a unui stat. Termenul deficit bugetar se referă la deficitele guvernamentale acumulate, îmbrăcând de cele mai multe ori forma datoriei naționale.

Deficitul bugetar nu este neapărat o problemă atunci când se reflectă, în totalitate, în cheltuieli de investiții și, în special, în realizarea infrastructurii si este acoperit cu resurse financiare sigure, fără a se apela la emisiuni monetare inflaționiste.

Deficitul bugetar poate apărea ca urmare a unor activități economice neanticipate si se reflectă ca procent din Produsul Intern Brut (PIB). Acesta poate scădea în perioade de creștere economică, deoarece veniturile bugetului de stat cresc, dar in egală măsură poate creste datorită majorării cheltuielilor guvernamentale cum ar fi cele cu asigurările sociale, a salariilor din aparatul administrativ, cheltuielile cu șomajul și asistența pentru persoane cu nevoi speciale, etc.

Guvernul poate contracara deficitul bugetar prin promovarea măsurilor de creștere economică, reducerea cheltuielilor guvernamentale și simplificarea regimurilor fiscale, determinând astfel condiții economice îmbunătățite si un mediu de afaceri încrezător in politicile statului.