Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia ia Donețk sub asalt! Moscova trimite forțe speciale
Lumea la zi

Rusia ia Donețk sub asalt! Moscova trimite forțe speciale

gds.ro
Credit imagine: gds.ro

Forțele rusești își intensifică atacurile în estul regiunii ucrainene Donețk, concentrându-se asupra a două orașe și lovind pozițiile ucrainene cu atacuri aeriene și baraje de artilerie, a anunțat luni Kievul.

Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat că rușii distrug clădiri și poziții în orașul asediat Bahmut, în ceea ce el a numit tactici de „pământ pârjolit”.

Asaltul rusesc asupra Bahmut, un mic oraș din Donețk aflat la marginea unei bucăți de teritoriu controlat de Rusia, a fost timp de luni de zile în centrul celei mai mari bătălii a războiului, aflat acum în al doilea an.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat duminică că luptele au fost cele mai intense de-a lungul abordărilor vestice ale Bahmut. Rușii vizau, de asemenea, orașul Avdiivka, a precizat acesta.

„Situația este dificilă, dar controlabilă”

Luni, comandantul forțelor terestre, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că apărarea Bahmut a continuat. „Situația este dificilă, dar controlabilă”, a declarat acesta în comentarii citate de Centrul militar media al Ucrainei.

Moscova trimite forțe speciale și unități de asalt aeropurtate pentru a le ajuta în atac, deoarece membrii grupului de mercenari privați Wagner din Rusia sunt acum epuizați, a declarat Syrskyi. Mercenarii Wagner au fost vârful de lance al asaltului rusesc asupra Bahmut, care l-a lăsat în mare parte în ruine.
„Inamicul a trecut la așa-numita tactică a pământului pârjolit din Siria. Distruge clădirile și pozițiile cu lovituri aeriene și focuri de artilerie”, a declarat Syrskyi.

Reuters nu a putut verifica relatările de pe câmpul de luptă. Statul major al Ucrainei a declarat că forțele rusești au făcut progrese nereușite în zonele de la vest de Bahmut și că cel puțin 10 orașe și sate au fost supuse bombardamentelor rusești. De asemenea, rușii nu au făcut niciun progres în atacurile asupra Avdiivka, a precizat acesta.

Donețk este una dintre cele patru provincii din estul și sudul Ucrainei pe care Rusia a declarat că le-a anexat anul trecut și pe care încearcă să le ocupe în totalitate, în ceea ce pare a fi o schimbare a obiectivelor sale de război, după ce nu a reușit să cucerească țara la scurt timp după invazia sa din februarie 2022.

Analiștii occidentali spun că ambele părți au pierdut un număr mare de trupe în bătălia pentru Bahmut, un centru regional de transport și logistică înainte de război.
Controlul asupra Bahmut ar putea permite Rusiei să vizeze direct liniile de apărare ucrainene din Chasiv Yar, în est, și să deschidă calea pentru ca forțele sale să avanseze spre două orașe mai mari din regiunea Donețk, Kramatorsk și Sloviansk. În timp ce Ucraina a declarat că dorește să provoace cât mai multe victime forțelor rusești în timp ce își pregătește propria contraofensivă, președintele Volodymyr Zelenski a recunoscut săptămâna trecută că, dacă trupele riscă să fie încercuite, acestea ar putea fi retrase.

Statutul Bahmutului

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că forțele rusești controlează centrul orașului Bahmut, mare parte din asaltul lor concentrându-se acum asupra gării. „Există lupte grele în centrul orașului, iar inamicul se îndreaptă treptat spre periferia vestică”, a declarat Zhdanov. Ministerul britanic al Apărării a declarat că, în ultimele șapte zile, Rusia pare să-și fi intensificat, de asemenea, atacurile blindate în jurul orașului Marinka, tot în provincia Donețk.

„Rusia continuă să acorde o mare prioritate la aprovizionarea cu resurse a operațiunilor din sectorul mai larg al Donețkului, inclusiv zonele Marinka și Avdiivka, cheltuind resurse semnificative pentru câștiguri minime”, a declarat acesta. Într-un discurs video de duminică seara, Zelenski a denunțat atacurile aeriene rusești care coincid cu celebrarea Duminicii Floriilor ortodoxe.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a declarat că un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiica sa de 11 ani au fost uciși după ce forțele rusești au lovit o clădire rezidențială din Zaporizhzhia, în sud-est. O femeie identificată ca fiind soția și mama victimelor a fost scoasă de sub dărâmături. „Acesta este modul în care statul terorist marchează Duminica Floriilor”, a spus Zelenski în discursul său. „Acesta este modul în care Rusia se plasează într-o și mai mare izolare față de lume”.

Majoritatea celor 41 de milioane de locuitori ai Ucrainei sunt creștini ortodocși care sărbătoresc Paștele în weekendul următor, la fel ca și Rusia. Papa Francisc, care a criticat războiul Rusiei, s-a rugat pentru pace în timpul evenimentelor de Paște de la Vatican duminică.

„Ajută-i pe iubitul popor ucrainean în călătoria sa spre pace și revarsă lumina Paștelui asupra poporului rus”, a spus el. În alte acțiuni, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus un depozit cu 70.000 de tone de combustibil în apropiere de Zaporizhzhia. Forțele au distrus depozite ale armatei ucrainene care stocau rachete, muniții și artilerie în regiunile Zaporizhzhia și Donețk, a precizat ministerul.

Ucraina a raportat, de asemenea, bombardamente rusești pe scară largă în regiunile nordice. Oficialii din sud au declarat că avioanele rusești au folosit bombe ghidate împotriva orașelor din regiunea Herson.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.