Infofinanciar > Lumea la zi > Papa Francisc, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina: „Va putea Domnul să ierte atâtea crime și atâtea violențe?”
Lumea la zi

Papa Francisc, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina: „Va putea Domnul să ierte atâtea crime și atâtea violențe?”

papa-criticat-deciziile-comisiei-europene
Sursă foto: Puterea

Într-un nou apel, Papa Frabcis i-a îndemnat pe „cei care au responsabilități asupra națiunilor” să „se angajeze în mod concret pentru a pune capăt conflictelor”.

La un an de la începerea războiului din Ucraina, Papa Francisc a ținut un discurs deopotrivă emoționant și de impact, prin care a făcut în primul rând, un apel la pace.

Papa Francisc face un apel pentru pace

„Se va împlini un an de la invadarea Ucrainei. Un an de la începutul acestui război absurd și crud. O aniversare tristă. Va putea Domnul să ierte atâtea crime și atâtea violențe? Vrea Domnul să ierte atâtea crime și atâta violență? El este Dumnezeul păcii. Să stăm aproape de poporul ucrainean martirizat. Să ne întrebăm, s-a făcut oare tot posibilul pentru pace?”, a spus pontiful.

Apoi, Papa Francisc și-a reiterat apelul cerându-le  șefilor de stat „să se angajeze în mod concret să pună capăt violențelor, să stabilească o încetare a focului și să deschidă discuții de pace celor care au autoritate asupra statelor. „Cea construit pe moloz nu va fi niciodată o adevărată victorie”.

Papa le-a reamintit apoi credincioșilor că „miercurea cenușii” marchează începutul Postului Mare și i-a îndemnat „se roage pentru cei care suferă din cauza dezastrelor naturale sau a războaielor” (…) Să începem călătoria postului nostru. Să-l urmăm împreună pe Domnul nostru Iisus Hristos, care ne invită la caritate, la rugăciune și la post”.

Care este rolul bisericii

Suveranul pontif a subliniat unicitatea misiunii și a proclamării Bisericii în timpul catehezei sale la audiența generală.

„Este foarte trist să vezi Biserica ca și cum ar fi doar un Parlament. Biserica este altceva – a amintit Papa Francisc într-un pasaj improvizat – este o comunitate de bărbați și femei care cred și îl proclamă pe Isus Hristos, însă conduşi de Duhul Sfânt şi nu de propriile sale motive. Evanghelia nu este o idee sau o ideologie – subliniază Pontiful -, este un anunț care te atinge și te face să-ți schimbi inima. Dar dacă te refugiezi într-o ideologie, fie de dreapta, fie de stânga sau de centru, faci din Evanghelie un partid politic, o ideologie, un club al poporului”, a spus pontiful.

Papa Francisc ne îndeamnă să nu ne catalogăm drept progresiști sau conservatori ca și cum acestea ar fi etichete, citând primul Conciliu de la Ierusalim, când au apărut primele fracturi în Biserică.

Papa Francisc și-a continuat comentariile citând primul sinod, care este descris în Faptele Apostolilor.

„Unde în fiecare pagină vedem că protagonistul anunțului nu este Petru, Pavel, Ștefan sau Filip, ci Duhul Sfânt. Faptele Apostolilor povestesc și despre un moment crucial în începuturile Bisericii, care poate fi un exemplu bun și pentru noi. Atunci, la fel ca şi astăzi, alături de mângâieri nu lipseau necazurile, bucuriile erau însoțite de griji. Una în special: cum să ne comportăm cu păgânii care au venit la credință, cu cei care nu aparțineau poporului evreu. Erau obligaţi sau nu să respecte prescripţiile Legii mozaice? Nu era o chestiune minoră. Astfel s-au format două grupuri, cei care credeau că respectarea Legii este indispensabilă şi cei care nu erau de această părere. Pentru a discerne, apostolii s-au întâlnit în ceea ce se numește <conciliul Ierusalimului>, primul din istorie”, a conchis Papa Francisc, potrivit RomâniaTV.