Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia, fraudă pe scară largă. Reconstrucția orașului Mariupol generează averi impresionante pe piața neagră
Lumea la zi

Rusia, fraudă pe scară largă. Reconstrucția orașului Mariupol generează averi impresionante pe piața neagră

mariupol, sursa foto NBC News
sursa foto NBC News

Stimulentele fiscale introduse de Guvernul rus pentru reconstrucția zonelor ocupate din Ucraina au oferit profituri mari pentru piața neagră, a relatat The Moscow Times. Mariupol, un port la Marea Azov cu o populație de 400.000 de locuitori înainte de război, a fost aproape complet distrus în primăvara anului trecut în urma unui asediu brutal al Rusiei.

Armata rusă, confruntată cu o rezistență puternică din partea Ucrainei, a capturat în cele din urmă orașul la sfârșitul lunii mai 2022 și a pretins că l-a anexat în toamnă. De atunci, Moscova s-a lăudat cu eforturile sale de a reconstrui orașul pe care l-a redus în mare parte la ciment.

Mariupol, centru al câștigurilor pe piața neagră

Zeci de companii din Mariupolul ocupat de Rusia au fost implicate în scheme pentru a evita plata taxei pe valoarea adăugată (TVA), a declarat o sursă apropiată autorităților fiscale ruse.  Serviciul Federal de Impozite al Rusiei, împreună cu anchetatorii de la Ministerul de Interne, au lansat acum o investigație privind presupusa schemă. Potrivit sursei, au fost deschise mai multe cazuri de fraudă împotriva companiilor de construcții, iar cei implicați în cadrul acestei fraude sunt interogați la Moscova. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat anexarea a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson, la data de 30 septembrie 2022.

Înainte de acest proces de anexare, Ministerul de Finanțe a considerat Mariupol, care se află în regiunea Donețk, drept teritoriu străin și a permis companiilor rusești să opereze acolo fără a plăti TVA. De exemplu, serviciile de transport din Rusia către Mariupol erau considerate „servicii de transport internațional”, potrivit unei scrisori a Serviciului Federal de Impozite. În urma anexării de către Kremlin a regiunilor ucrainene, Serviciul Federal de Impozite a încetat să mai considere livrarea de bunuri către regiunile ocupate drept exporturi, a declarat Victoria Varlamova, șefă de consultanță la agenția Pravovest Audit.

În ultimul an, Rusia s-a confruntat cu un deficit de TVA, o taxă cheie care reprezintă una din cinci ruble colectate de stat. Pe fondul scăderii veniturilor din exporturile de energie și al creșterii cheltuielilor militare din cauza desfășurării războiului din Ucraina, Rusia și-a văzut deficitul bugetar explodând în ultimele luni. Deficitul bugetar al Rusiei crește, pe măsură ce cheltuielile devin din ce în ce mai mari, conform The Moscow Times .

Deficitul bugetar al Rusiei

Deficitul bugetului federal al Rusiei a crescut la 2.580 de miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în primele două luni ale anului, deoarece Moscova a majorat drastic cheltuielile, în timp ce veniturile au scăzut pe fondul diminuării încasărilor din petrol și gaze, a anunțat Ministerul de Finanțe. Economia Rusiei s-a dovedit neașteptat de rezistentă în fața sancțiunilor occidentale, dar o revenire la nivelurile de prosperitate de dinaintea conflictului ar putea fi departe, deoarece mai multe cheltuieli guvernamentale sunt direcționate către armată, iar plafoanele de preț comprimă veniturile cruciale ale Rusiei din exportul de energie.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol și gaze. Anul trecut aproximativ 11.600 de miliarde de ruble au fost pierdute pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost nevoită să înceapă să vândă rezervele internaționale pentru a acoperi un deficit accentuat de costul conflictului din Ucraina. Până acum, Rusia a reușit să redirecționeze exporturile de petrol din Europa, în principal către India, China și Turcia, care au cumpărat barili ieftini, în ciuda plafonului de 60 de dolari impus de G7 la prețul țițeiului rusesc, conform Reuters .