Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia este în război și cu presa! Ce proiect de lege a adoptat Duma de Stat
Lumea la zi

Rusia este în război și cu presa! Ce proiect de lege a adoptat Duma de Stat

Duma de Stat - sursa foto - hotnews.ro
Sursa foto - hotnews.ro

Duma de Stat din Rusia a adoptat un proiect de lege prin care o să interzică presa străină pe teritoriul țării. Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, într-o primă lecutră, a adoptat în ziua de marți, 24 mai, un proiect de lege prin intermediul căruia se permite ca instituțiile străine de presă de pe teritoriului Rusiei să fie închise.

Insituțiile media din afara statului sovietic sunt acuzate că au difuzat informații false despre conflictul din Ucraina, această etichetă fiind pusă de autoritățile din Rusia, potrivit Digi24.

Ce publicații media vor fi interzise

Duma de Stat precizează că este posibil ca aceste instituții media să fie interzise în cazul în care sunt oferite către public informații care au scop discreditarea armatei ruse sau care au legătură cu introducerea unor „pedepse” contra Rusiei.

Conform acestui proiect de lege, procurorul general sau adjuncții lui o să aibă dreptul de retragere a licenței de difuzare a unei publicații media în cazul în care aceasta o să publice date care vor fi considerate drept „ilegale” sau „periculoase”.

În același timp, acreditările jurnaliștilor care lucrează pentru aceste instituții media străine pot fi anulate, conform acestui proiect care urmează să fie adoptata de Duma de Stat în cadrul a încă două lecturi și într-o citire finală realizată de Consiliul Federației, care este camera superioară. Această informație este oferită de Agerpres.

În cadrul unui comunicat, Duma de Stat mai face o precizare legată de proiectul de lege. Mai precis, aceta permite și închidere sau limitarea activităților de tip media pe teritoriul Rusiei în cazul în care autoritățile din țara de proveniență a publicației comit acte neprietenoase la adresa mass-media ruse în străinătate.

În prima perioadă din luna marte, autoritățile din Rusia au adoptat două legi care pedpsesc actele de „discreditare” în presă a armatei din Rusia, dar și difuzarea de „informații mincinoase” despre forțele militare din Moscova. Aceste două lucruri reprezintă infracțiuni care pot fi pedepsite chiar și cu 15 ani de închisoare, potrivit site-ului paranteze.md.

Ce țări au interzis televiziuni din Rusia

De la momentul pornirii războiului cu Ucraina, televiziunile Russia Today și Sputnik au primit interdicții în: Uniunea Europeană, Canada și Marea Britanie. Acest lucru crește cu mult riscul ca redacțiile din aceste țări care își desfășoară activitatea în Rusia să fie țintele unor măsuri de constrângere.

Pe data de 18 mai, Rusia a închis biroul din capitala țării al CBC, postul de radioteleviziune canadian. Acesta a fost un răspuns al acțiunii statului din America de Nord de a interzice difuzarea postului Russia Today pe teritoriul țării.

În urmă cu o săptămână, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, o organizație de tip neguvernamental cu sediul în Statele Unite ale Americii, a invitata autoritățile din Rusia să abandoneze acest proiect legislativ, spunând că acest act normativ o să ușureze procesul de interzicere arbitrară a mass-mediei și o să conducă la o creștere a numărului de jurnaliști care sunt urmăriți pentru faptul că au difuzat informații.