Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia este acuzată de terorism nuclear. Putin urmărește să arunce Europa într-o iarnă întunecată și rece
Lumea la zi

Rusia este acuzată de terorism nuclear. Putin urmărește să arunce Europa într-o iarnă întunecată și rece

Putin, Sursă foto: The Moscow Times
Putin, Sursă foto: The Moscow Times

Bombardarea de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei poate afecta alte instalații nucleare, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin dorește să arunce Ucraina și întreaga Europă într-o iarnă întunecată și rece. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării, Andriy Yusov, care a vorbit în cadrul emisiunii Telejurnalului național.

„Ultimele lovituri asupra sistemului energetic și a infrastructurii critice a Ucrainei sunt acțiuni deliberate din partea agresorului și este foarte posibil să ne imaginăm și alte scenarii. Ucraina, la rândul său, se pregătește pentru acest lucru. Dar este, de asemenea, o provocare pentru întreaga lume, în ceea ce privește cât de activ trebuie ajutată Ucraina în materie de asigurare a apărării aeriene și a apărării antirachetă și cât de activ este necesar să se pună presiune asupra regimului lui Putin și să se blocheze toate posibilitățile de a comite astfel de teroare. Aceasta este o încălcare fără echivoc a regulilor și normelor de război, este o încălcare a dreptului umanitar. Putin caută să arunce Ucraina și întreaga Europă într-o iarnă întunecată și rece”, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit KyivPost.

Putin este acuzat de terorism nuclear

Mai mult, Yusov a susținut că: „Din păcate, acum putem vorbi nu doar despre Zaporojie . [statul] agresor rus atacă sistematic și metodic întreaga infrastructură energetică a Ucrainei, iar acest lucru, fără îndoială, poate afecta în cele din urmă și alte instalații nucleare, alte centrale nucleare”.  El a adăugat că Federația Rusă dispune de un număr mare de rachete X-22 pe care le poate lansa pentru a lovi infrastructura energetică a Ucrainei mult în spatele liniei frontului.

După cum Ukrinform a relatat anterior, duminică, 11 septembrie, trupele rusești au lansat atacuri cu rachete asupra centralelor electrice ucrainene de încălzire combinată, în urma cărora mai multe regiuni au rămas fără alimentare cu energie electrică pentru o perioadă de timp. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în câteva ore.

Ieri, ocupanții au bombardat Harkovul de mai multe ori și au avut loc pene de curent în oraș. Mai mult, în această dimineață, 13 septembrie, nu doar Harkov, ci și regiunea a rămas fără electricitate. Motivul este că linia de rezervă, care a alimentat așezările, a cedat.

„Există informații cu privire la anumite pregătiri pentru noi provocări și atacuri asupra centralei din Zaporojie… Faptul că personalul [statului] agresor are un plan pentru a sta la adăpost în timpul semnalelor [de raid aerian], adică există o mișcare a echipamentelor, există o activitate sistematică de deteriorare a liniilor electrice, din care au mai rămas doar câteva, care leagă centrala de sistemul energetic ucrainean.Vorbim despre terorism nuclear sistemic.” a conchis Yusov.