Lumea la zi

Rusia devine o imensă închisoare! Companiile aeriene nu mai au voie să vândă bilete bărbaților

turisti in aeroport sursa foto Europa Libera
sursa foto: Europa Libera

Companiile aeriene ruse nu mai permit vânzarea de bilete către bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, fără o dispensă de la Ministerul Apărării. În urma declarației lui Putin din această dimineață pentru mobilizarea rezerviștilor, mulți bărbați încearcă acum să părăsească țara pentru a nu fi trimiși pe front.

Anunțul companiilor aeriene a venit imediat după declarațiile președintelui Vladimir Putin din această dimineață. Informația a fost transmisă de jurnalistul francez Emmanuel Grynszpan de la Le Monde, pe contul său de Twitter, la doar câteva ore după discursul președintelui rus.

Prețurile biletelor de avion au explodat

Marți seară, în jurul miezului nopții, analistul de apărare Konrad Muzyka a distribuit o captură de ecran care arată că zborurile pentru astăzi costă 80.000 de ruble, ceea ce înseamnă puțin sub 1.200 de lire sterline. Astăzi, în jurul orei  8.45, toate zborurile programate pentru ziua de azi erau deja vândute, iar prețurile atingeau cote extraordinare. Mobilizarea introduce o dinamică complet nouă în societatea rusă, mulți bărbați vor încerca să fugă din țară pentru a nu fi trimiși pe front. Dovada este faptul că zborurile către Turcia sunt deja epuizate, a declarant Muzyka, conform Sky News.

Un canal de Telegram specializat în călătorii raportează cazuri în care bărbați ruși au fost întorși de la graniță de polițiștii de frontieră. Site-ul căilor ferate rusești se blochează în mod repetat din cauza numărului mare de solicitări. Sute de mii de bărbați vor să cumpere bilete, pentru a fugi din localitățile lor. Cei care au mai mulți bani, zboară din Rusia spre țări precum Turcia, Egipt și Thailanda pentru a sta acolo în perioada mobilizării, spun Digi24.

Pe mai multe grupuri de Telegram și Whatsapp circulă o captură de ecran în care se poate vedea că un bilet de avion de la Moscova la Dubai ar fi ajuns să coste și un milion de ruble, adică 16600 de euro. Conform site-ului FlyDubai, primele curse disponibile din Rusia sunt abia în zilele de 26 și 27 septembrie și costă peste 3000 de dolari pentru un drum.

Putin ia măsuri radicale

Preşedintele rus a anunţat astăzi mobilizarea a 300,000 de rezervişti pentru a lupta pe frontul din Ucraina. Putin a declarat că mobilizarea parțială va deveni efectivă începând chiar de astăzi. Moscova anunță că va folosi întregul său arsenal, în cazul în care vestul va continua cu ceea ce Putin a numit șantajul nuclear. Dacă Rusia va da curs acestei acțiuni, ar fi prima mobilizare generală de la cel de al Doilea Război Mondial și ar însemna o escaladare majoră a războiului.

Răspunsul Ucrainei a fost că  mobilizarea rusească este o încercare de a-și justifica propriul eșec și că este o mișcare previzibilă, având în vedere eșecurile militare ale Rusiei din ultima perioadă, a declarat consilierul președintelui ucrainean.