Lumea la zi

Rubla în cădere liberă! Anunțul lui Putin lovește în economia rusă

Putin și Șoigu, Sursă foto: Profimedia Images
Sursă foto: Profimedia Images

Rubla rusească a atins astăzi cea mai redusă valoare din ultimele două luni, atingând valoare de 63 de ruble la un dolar american. Ca urmare a declarațiilor lui Vladimir Putin din această dimineață,  acţiunile companiilor ruseşti au înregistrat scăderi de peste 10%

Preşedintele rus a anunţat miercuri o mobilizare a 300,000 de rezervişti pentru a lupta pe frontul din Ucraina. Moscova anunță că va folosi întregul său arsenal, în cazul în care vestul va continua cu ceea ce Putin a numit „șantajul nuclear”. Dacă Rusia va da curs acestei acțiuni, ar fi prima mobilizare generală de la cel de al Doilea Război Mondial și ar însemna o escaladare majoră a războiului, anunță Reuters.

Rubla a atins cea mai mică valoare din ultima perioadă

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a făcut anunțul în această dimineață, iar în jurul orei 7:08 GMT, rubla rusească înregistra o depreciere de 2,6%, fiind cotată la 62,18 unităţi pentru un dolar, cea mai joasă valoare din ultimele două luni.

Moneda rusească s-a depreciat cu 1,7% în raport cu euro, care era cotat la 61,61 ruble, şi 1,5% în raportul cu yuanul chinez, aflat la valoare de 8,776 ruble. Deprecierea se simte și la nivelul companiilor rusești, în condiţiile în care acţiunile giganţilor energetici Rosneft şi Gazprom afişau la un moment dat scăderi de aproximativ 12%, conform Digi24.

Indicele MOEX al bursei de la Moscova a atins cel mai scăzut nivel de după data de 24 februarie, ziua în care Rusia a deschis ofensiva față de Ucraina. Acest indice denominat în ruble afişa o scădere de 5,5% până la 2.094,5 puncte, după ce anterior a atins un minim de 2.002,73 puncte. Indicele RTS, denominat în dolari, al bursei de la Moscova afişa şi el o scădere de 8% până la 1.061,9 puncte, cel mai redus nivel de după data de 27 aprilie.

Rusia propune măsuri radicale

Mai mult, Parlamentul rus a înaintat ieri o nouă lege prin care sunt introduse pedepse cu închisoarea de până la 10 ani pentru soldații ruși care dezertează sau se predau inamicului, și până la 15 ani pentru jaf în timp de război. Proiectul de lege introduce conceptele de „mobilizare, lege marțială și timp de război”, care nu erau menționate anterior în Codul penal rus.

Aceste acțiuni ale Rusiei vin ca urmare a situației tensionate de pe frontul cu Ucraina, unde armata rusă a început să piardă teren. Succesul trupelor ucrainene din zona Harkovului au forțat armata rusă să intre în retragere, ceea ce a creat o situație inconfortabilă pentru președintele Putin.

Ultimele declarații ale autorităților ruse arată că Putin este pregătit de o retaliere majoră împotriva Ucrainei, sprijinită de Occident. Dacă Rusia va da curs acțiunii anunțate astăzi de a mobiliza rezerviștii, conflictul dintre cele două țări ar putea atinge un nivel critic, fapt ce ar provoca dezechilibre puternice la nivel european și global.