Lumea la zi

Rusia continuă operațiunea mascată! Putin pregătește o nouă acțiune de mobilizare

putin, sursa foto vanityfair.com
sursa foto vanityfair.com

Potrivit ultimului raport ISW, oficialii ruși se pregătesc pentru noi eforturi de mobilizare sub acoperire, chiar în timp ce ciclul de recrutare din toamnă este în curs de desfășurare. În ciuda retragerii trupelor ruse din zona Hersonului, este puțin probabil ca Putin să renunțe la teritoriile din sudul și estul Ucrainei.

Pe canalele rusești de telegram există discuții extinse, conform cărora Kremlinul se pregătește pentru un al doilea val de mobilizare. A fost distribuită o imagine a unui document de recrutare al unui cetățean din Sankt Petersburg, căruia i s-ar fi spus să se prezinte la mobilizare în ianuarie 2023, în ciuda anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind încheierea oficială a mobilizării parțiale la 31 octombrie.

Putin pregătește o nouă mobilizare

Bloggerii naționaliști au distribuit afirmații potrivit cărora mobilizarea generală va începe în decembrie sau ianuarie. Un post de televiziune independent din Rusia a publicat la 18 noiembrie o investigație care arată că structurile și întreprinderile de stat continuă să își pregătească angajații pentru mobilizare, trimițându-i la diverse programe de formare și cursuri educaționale legate de mobilizare.

Kremlinul a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie să semneze un decret care să pună capăt în mod oficial perioadei de mobilizare, potrivit Realitatea.

Putin a ordonat, probabil, încetarea mobilizării parțiale pentru a elibera capacitatea birocratică și administrativă pentru clasa de recrutare de la 1 noiembrie. Cu toate acestea, este evident că autoritățile ruse nu au oprit niciodată complet eforturile de mobilizare, ceea ce înseamnă că un număr limitat de recruți mobilizați sunt încă forțați să treacă prin sistemul de pregătire în același timp cu recruții care trec prin propriul ciclu de pregătire.

Acest lucru poate duce la o pregătire militară de calitate și mai scăzută, atât pentru recruții mobilizați, cât și pentru noii recruți, deoarece resursele necesare pentru pregătirea miliară sunt insuficiente. Un alt val de mobilizare în lunile următoare nu va face decât să înrăutățească situația și, probabil, să degradeze calitatea generală a trupelor rusești care vor fi direcționate către linia de front din Ucraina, arată raportul.

Situația de pe frontul din Ucraina

Forțele terestre continuă operațiunile defensive în zona Donețk și pe malul estic al râului Dnipro. În urma retragerii sale umilitoare din orașul Herson din sudul țării, Moscova și-a intensificat asaltul asupra regiunii Donețk din estul țării, unde Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au preluat controlul asupra satului Opytne și au respins o contraofensivă ucraineană pentru a recupera așezările Solodke, Volodymyrivka și Pavlivka, relatează The Guardian.

Orașul Bakhmut, o țintă cheie a tentativei Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donețk , rămâne scena unor lupte grele, a declarat guvernatorul regional. După eliberarea Hersonului, armata rusă s-a concentrat asupra unor atacuri aeriene împotriva Ucrainei, cu scopul de a avaria infrastructura critică a țării. Bombardamentele din ultima perioadă au lăsat regiuni întregi ale Ucrainei fără încălzire, apă și gaze, presiunile asupra populației civile fiind din ce în ce mai mari. Rămâne încă de văzut dacă retragerea din Herson a fost o diversiune, în timp ce Rusia pregătește un nou atac terestru la scară largă, sau un semn că aceasta pierde teren, motiv pentru care se concentrează pe atacurile aeriene.