Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban și-a ales echipa pentru noul Guvern! Există legături cu Rusia
Lumea la zi

Viktor Orban și-a ales echipa pentru noul Guvern! Există legături cu Rusia

viktor-orban
sursa bzi.ro

Prim-ministrul, Viktor Orban a anunțat vineri seara componența noului sau cabinet care trebuie să treacă de votul formal al Parlamentului, cu o majoritate de peste două treimi, anunță agenția maghiară de presă.

Viktor Orban l-a proclamat pe Zsolt Semjen în funcția de viceprim-ministru, care se va ocupa cu politici naționale, minorități și culte. Ministerul Agriculturii va fi condus de Istvan Nagy, ministerul de Interne de Sandor Pinter, ministerul Construcțiilor și Investițiilor de Janos Lazar, ministerul Apărării de Kristof Szalay-Bobrovniczky, ministerul Justiției de Judit Varga, iar fostul comisar european Tibor Navracsics va fi ministrul însărcinat cu dezvoltarea regională și utilizarea fondurilor europene.

Peter Szijjarto a primit din partea Moscovei distincția Ordinul Prieteniei 

Peter Szijjarto a fost confirmat în funcția de ministru de externe, iar antreprenorul Kristof Szalay-Bobrovniczky a fost numit ministru al apărării. Legătura pe care Peter Szijjarto o are cu Moscova vine din partea ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care se află sub sancțiunile Uniunii Europene. Mai este vorba și de antreprenorul Kristof Szalay-Bobrovniczky numit ministru al apărării, acesta are o participație într-un joint venture cu cel mai mare producător rus de vagoane de cale ferată, potrivit Bloomberg.

O altă schimbare are legătură cu Marton Nagy, fost viceguvernator al bancii centrale si consilier economic al lui Orban, care va deveni ministru responsabil cu dezvoltarea economica, și Mihaly Varga va ramane in functia de ministru de finante.

Orban refuză sancționarea patriarhului Kiril

Sancţionarea demnitarilor religioşi ar afecta libertatea religioasă în comunităţile maghiare, care este „sacră şi inviolabilă”, a declarat premierul Viktor Orban, potrivit purtătorului său de cuvânt, citat de agenţia de presă MTI, preluată de Reuters și Agerpres.

Orban s-a întâlnit joi la Budapesta cu Ignatius Aphrem II, patriarhul Bisericii ortodoxe siriace, unul dintre liderii religioşi care au cerut UE să nu-l sancţioneze pe Kiril, patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, intrat recent pe lista propunerilor de sancţiuni ale Comisiei Europene ca urmare a invadării Ucrainei de către Moscova.

Potrivit MTI, patriarhul siriac a dat asigurări că includerea pe lista de sancţiuni a unui lider religios creştin „ar crea un precedent care ar provoca confuzie milioanelor de credincioşi”.