Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia aruncă în luptă mașinăriile care vânează tancurile Leopard. Cea mai mare amenințare împotriva blindatelor germane
Lumea la zi

Rusia aruncă în luptă mașinăriile care vânează tancurile Leopard. Cea mai mare amenințare împotriva blindatelor germane

Rusia aruncă în luptă mașinăriile care vânează tancurile Leopard. Cea mai mare amenințare împotriva blindatelor germane
Foto: eurasiantimes.com

Vehiculul terestru fără pilot (UGV) de luptă al Rusiei, Marker, se pare că poate funcționa în mod autonom timp de câteva zile și se poate conecta în rețea cu alte UGV-uri și Markers, împărtășind în același timp date militare esențiale.

Sistemul Marker, bazat pe Inteligență Artificială (AI), ajută la identificarea vehiculelor și soldaților prieteni prin modelele de camuflaj de pe uniformele de luptă și ade însemnelor ale acestora.

Aceste capacități uluitoare au fost dezvăluite într-un reportaj al presei germane care a vorbit cu reprezentanții companiei private care a dezvoltat UGV-ul, prezentat ca fiind un „ucigaș de tancuri Leopard”.

 Ucigașul de Leoparzi

Și în timp ce sistemul AI-Machine Learning al UGV-ului rusesc este actualizat cu imagini și informații despre tancurile occidentale pentru a le identifica, soldații ruși de pe front au întreprins inovații interesante pe câmpul de luptă și au inventat un robot de luptă la sol.

Videoclipuri cu acest UGV improvizat, înarmat cu o mitralieră și o pereche de grenade cu propulsie (RPG), au circulat pe diverse grupuri Telegram. Aparent asamblat în grabă, acesta ar putea avea totuși o utilitate semnificativă dacă este folosit bine împotriva tranșeelor, infanteriei și zonelor construite din Ucraina.

Markerul a fost promovat în special ca fiind un ucigaș de tancuri în premieră, după ce SUA, Marea Britanie și Germania au anunțat trimiterea tancurilor de luptă principale M1A2 Abrams (31 de unități), Challenger-2 și Leopard-2 (câte 14) în Ucraina la sfârșitul lunii ianuarie.

Nu numai că cele 59 de tancuri sunt departe de cele 300 de care șeful militar al Ucrainei, generalul Valery Zaluzhny, a declarat că ar fi necesare pentru a întoarce situația de pe front împotriva Rusiei.

Markerul este letal

În raportajul citat mai sus se spune că Marker poate acționa independent chiar dacă „traficul radio este întrerupt”, pe baza instrucțiunilor operatorilor privind „punctele de trecere” și „zonele de patrulare”, prin „recunoașterea și evitarea independentă a obstacolelor”.

Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii ruși au luat în considerare faptul că Occidentul folosește echipamente de bruiaj pentru a întrerupe conexiunea dintre Marker și operatorii săi.

„Robotul poate acționa singur, dar și împreună cu alți Markeri, cu care pot împărți sarcinile. De exemplu, unul dintre ei preia recunoașterea și căutarea țintelor, în timp ce un al doilea rămâne ascuns în fundal până când atacă țintele recunoscute și marcate”, se arată în articol.

Nu se știe dacă și această legătură de date este controlată în mod autonom sau are interferențe umane, dar dacă este adevărat, reprezintă un salt șocant de uriaș în domeniul inteligenței artificiale (AI).

Funcțiile fizice, cum ar fi deplasarea autonomă, recunoașterea terenului și angajarea armelor sunt de competența unui sistem autonom guvernat de un algoritm foarte avansat. Conducerea autonomă pe teren se realizează printr-un câmp de vedere de 360 de grade, cu posibile diverse camere și sisteme optice distribuite în jurul UGV-ului, fără a lăsa niciun „unghi mort”, potrivit raportului german.

Dar funcția de vorbire descrisă în raport – care presupune că două Markers pot comunica între ele și pot face schimb de date complexe și adesea contextuale de pe câmpul de luptă – indică un salt uriaș în tehnologia IA și reprezintă o capacitate de nișă.

Două versiuni

Un raport anterior al EurAsian Times menționase că Marker are două versiuni, una dintre ele fiind capabilă să lanseze drone mici, ghidate prin cablu, care caută ținte în mod „cercetaș” sau „recunoaștere”. Interesant este că Marker nu a fost dezvoltat în scopuri militare și că a fost inițial destinat sarcinilor de salvare în zonele calamitate.

Dronele lansate de la UGV au un „sistem de ghidare prin cablu” pentru a se asigura că transmisia de date nu poate fi bruiată, pe lângă faptul că oferă o sursă de alimentare sigură pentru drone. Nu este clar dacă acest lucru înseamnă un cablu legat de UGV care se înfășoară până la dronă odată ce aceasta decolează. Are „inteligență „adaptivă” și „inteligență artificială”, pe care dezvoltatorii o „învață diferite tipuri de obiective”.

Această descriere sugerează o funcție de învățare automată în care funcționarea autonomă a unei IA devine progresiv fără erori prin corecții de rutină efectuate de către dezvoltatorii umani. Faptul că aceste versiuni prototip sunt evoluate direct în serviciu este, de asemenea, o practică interesantă de dezvoltare a armelor pe care India o poate folosi pentru o inducție mai rapidă a sistemelor indigene.

Soldații ruși improvizează

Și ceea ce poate fi considerat parte a boom-ului din industria rusă a dronelor, trupele rusești de pe front au confecționat un UGV înarmat, unde o înregistrare video a arătat cum este testat în zăpadă. Vehiculului cu șase roți îi lipsește are un suport fix care transportă patru grenade cu propulsie (RPG) și o mitralieră PKT.

Într-una dintre fotografiile de aproape, se poate vedea o mică cameră pe montură, care poate funcționa ca sistem optic de bază. O antenă din spate primește comenzile de control radio. Îi lipsesc caracteristicile avansate, cum ar fi un sistem de control al focului (FCS) sau un sistem electro-optic pivotant.

Cu toate acestea, el poate ajuta soldații, chiar dacă este în mare parte imprecis. Nu se cunosc raza de acțiune și rezistența UGV-ului, iar din videoclip se poate presupune că acesta trebuie să rămână în raza vizuală a operatorului.

Vehiculul pare să aibă o mobilitate decentă și este văzut trăgând cu PKT și rachete în câteva rânduri, la un moment dat fiind reîncărcat de un soldat. Acesta poate fi totuși de un ajutor tactic semnificativ atunci când acționează împreună cu alte trupe terestre în timp ce atacă poziții fixe, tranșee sau linii defensive.